28/10/12 Feyenoord 2-2 AFC Ajax

28/10/12
Feyenoord 2-2 AFC Ajax
Stadion Feijenoord
48.000 toeschouwers
Eredvisie

De enige echte klassieker van Nederland stond weer op het programma. Een klassieker die echter al enkele jaren zonder uitpubliek gespeeld word en daarmee een groot deel van de spanning en sfeer kwijt is. Toch blijft dit voor zowel de Feyenoorders, als de Ajacieden de wedstrijd van het jaar.

De middag begon (veels te vroeg, haat aan half 1) met het afscheid van John Guidetti. De Zweed die in één seizoen uitgegroeid is tot de held van het legioen. Martin van Geel noemde hem in zijn afscheidsspeech de belichaming van de wederopstanding van Feyenoord, en daar is geen woord aan gelogen. Met hetzelfde enthousiasme als vorige seizoen zweepte Guidetti het legioen alvast op voor de aftrap en zong met volle borst mee met “Feyenoord till I die” en “You’ll never walk alone”.

Na dit grootste afscheid is het tijd voor de wedstrijd. Feyenoord begint ontzettend slap aan de wedstrijd en vooral Eriksen is continue de vrije man aan de kant van Ajax. Na twaalf minuten spelen is het dan ook Eriksen die met een geplaatste bal Lamprou passeert en voor de 0-1 tekent.
Feyenoord lijkt wakker te zijn geschud en gaat op jacht naar de 1-1. Onder aanvoering van debutant Boëtius rolt de ene na de andere aanvalsgolf op Vermeer af. Toch ontbreekt het Feyenoord aan scherpte. Uiteindelijk is het de debutant en beste speler van het veld – Boëtius – die voor de 1-1 tekent. Feyenoord blijft de gehele eerste helft de bovenliggende maar verzuimt de kansen af te maken en weg te lopen bij Ajax.

In de tweede helft begint Feyenoord weer ontzettend slap en weer moet het dat bekopen met een tegengoal. Siem de Jong begint inmiddels een uitstekende record op te bouwen in de Kuip en schrijft weer een goaltje bij aan zijn totaal.
De tegengoal komt als een mokerslag aan bij zowel de spelers als de supporters. De sfeer zakt flink weg en ook bij de spelers lijkt het geloof verdwenen. Pas in de laatste twintig minuten begint Feyenoord weer te voetballen en na de (makkelijk gegeven) rode kaart van Moisander keert de hoop terug in de Feyenoordharten.
Het legioen gaat weer massaal achter de ploeg staan en word in de absolute slotfase beloont. Pellè tekent met een prachtgoal voor de gelijkmaker. Enkele minuten later heeft hij ook nog de kans op de winnende, maar Vermeer redt uitstekend op de kopbal van de Italiaanse spits.

Zo eindigt de klassieker onbeslist. Feyenoord had er meer uit kunnen halen in de slotfase, maar over de gehele wedstrijd gezien is een gelijkspel terecht. Feyenoord heeft meer kansen gehad maar maakte ze niet af, Ajax was daarentegen dodelijk effectief. Eindstand: 2-2.

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.