02/03/14 Feyenoord 1-2 AFC Ajax

02/03/FeyenoordAjax14 – 14:30
Feyenoord 1-2 AFC Ajax
Stadion Feijenoord
48.000 toeschouwers
Eredivisie

Na de wedstrijd van gisteren trokken we snel naar huis. Daar begon het grote indrinken want ’s avonds hadden we een leuk feestje gepland staan. Een Pre MatchDay Party. We trokken naar het nabij gelegen Dordrecht waar onder andere DJ Dyna voor een leuk feestje zorgde. De sfeer zat er lang goed in, tot de alcohol bij de meeste zijn werk begon te doen. Er braken vechtpartijtjes uit en hier zijn de Dordtenaren zeker niet vies van. Vergeleken met de Dordtenaren, zijn wij – Rotterdammers – een zeer beschaafd volkje.

Met de eerste trein trokken we na een prima nachtje weer terug naar Rotterdam. Een korte powernap volgde alvorens we weer op de beentjes stonden. De Klassieker stond op het programma. De wedstrijd van het jaar voor club, supporters en spelers. Dat zou je aan alles moeten merken. Zou…

In werkelijkheid was alleen de opkomst spectaculair. Feyenoord had veel vuurwerk en op diverse vakken gingen rookpotten en fakkels af. Dat beloofde veel goeds, maar het werd een grote anticlimax. Nog nooit zagen wij zo een slappe Klassieker. Zowel op het veld als op de tribunes was geen enkele beleving. Het was het grootste gedeelte van de tijd stil in de Kuip en de pro-Feyenoord liederen kwamen er maar sporadisch doorheen. De liederen die er wel doorheen kwamen, waren ook weer in een sneltreinvaart voorbij. Enkel anti-Kuipers en anti-Ajax teksten konden op bijval rekenen. En dat is jammer want liefde voor eigen club zou toch altijd zwaarder moeten wegen dan de haat jegens de aartsrivaal. Zelf doen we daar absoluut niet aan mee, dan anti-Ajax gedoe. Ajax is, net als Feyenoord, een prachtige club met een rijke historie. We beklimmen dan ook zonder moeite de tribunes van de ArenA en we gunnen Ajax de titel net zo erg als Twente of Vitesse. Maar als Rotterdammer wil je niet verliezen van Amsterdam, zeker niet in eigen huis.

De elf Feyenoorders op het veld dachten daar helaas anders over. De afgelopen weken heeft het twee keer kunnen zien hoe je het Ajax moeilijk maakt: druk zetten en afjagen. Wat doet Feyenoord dus? Juist, terug zakken en Ajax laten komen. Dat Feyenoord op voorsprong kwam was een klein wonder, maar voor de derde keer dit seizoen slaagde Feyenoord erin om van een voorsprong, op achterstand te komen tegen de hoofdstedelingen.

Zo gek is dat ook niet want bijna geen enkele speler haalde een goed niveau. De spelhervattingen van Mulder waren stuk voor stuk slecht. Verkeerd getrapt en veels te traag. De hele verdediging had net zo goed niet mee kunnen spelen. Enkel Janmaat haalde een goed niveau. Voor Feyenoord waarschijnlijk de beste speler op het veld vandaag, kwam veel op en had meer dreiging in zich dan Schaken die voor hem stond. De Vrij zakte finaal door het eis en miste duidelijk de routine van Mathijsen naast zich. Koeman heeft één keer een gouden greep gedaan door tijdens de Klassieker van twee seizoenen geleden (4-2) Boëtius te laten debuteren. Dit betekend echter niet dat hij elke keer iets raars moet doen in de opstelling tegen Ajax. Mathijsen niet opstellen was een slechte keuze, zeker in een wedstrijd waar iets van ervaring wel handig had kunnen zijn. Bruno Martins Indi wil niet op links spelen en laat dit ook aan alles merken. Schikken naar de wil van de trainer komt blijkbaar niet in z’n woordenboekje voor.

Op het middenveld speelde enkel Immers naar zijn kunnen. Hij kan het niveau niet helemaal aan maar compenseert dit door een inzet te tonen die tien keer hoger ligt dan wat de meeste spelers op het veld lieten zien. Clasie wist zich weer niet te onderscheiden in een belangrijk duel en wat Vilhena aan het doen is de laatste weken is sowieso niet te begrijpen.

In de voorhoede onderscheidde Pellè zich wel weer met een fantastische goal. Maar naast dat vielen vooral zijn misbaartjes naar medespelers op en zijn acties waardoor hij nu vier wedstrijden schorsing aan z’n broek heeft. Invaller Te Vrede liet binnen enkele seconden aan Pellè zien hoe het publiek het graag ziet in Rotterdam. Inzet tonen en afjagen. Boëtius speelde wel goed maar werd veel te weinig aangespeeld door zijn ploeggenoten. Alles ging over rechts en dat is onbegrijpelijk wat Schaken heeft echt precies nul dingen goed gedaan. De rechtsachter, Janmaat, zorgde voor meer dreiging en nuttige ballen dan meneertje Schaken.

Ajax speelde niet eens een goede wedstrijd, maar dat was ook helemaal niet nodig tegen dit slappe Feyenoord. Geconcludeerd moeten worden dat Feyenoord gewoon te licht is voor de Nederlandse top. De groep is leeg geknepen en er zit niets meer in. PSV, dat in de winterstop nog werd uitgelachen in Rotterdam Zuid, staat nog maar één puntje achter de Rotterdammers en met PSV-Feyenoord nog op het programma is het niet ondenkbaar dat de Eindhovenaren er nog overheen komen. Over een titel mag niet eens meer gefluisterd worden in Rotterdam en er zal volop gestreden moeten worden voor Europees voetbal. Zo gek is dat ook weer niet. De selectie is te smal om tot het einde mee te doen in de top. Als je bij een achterstand tegen Ajax alleen met Te Vrede een aanvallende wissel kan maken en het verder moet doen met, met alle respect, Vormer en Goossens kom je in de breedte gewoon te kort.

Dit seizoen is voor Feyenoord weer uitgelopen op een deceptie en om het allemaal nog beter te maken werd de dag later Fred Rutte gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer. Op naar volgend seizoen. Hiep hoi.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

 

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.