15/08/14 Nîmes Olympique 2-2 Dijon FCO

Nîmes OlympiqueDijon FCO15/08/14 – 20:00
Nîmes Olympique 2-2 Dijon FCO
6.092 toeschouwers
Stade des Costières
Ligue 2

Na twee dagen rust stonden wij uiteraard weer te springen om naar de volgende wedstrijd te kunnen. Na ons bekeravontuur in Avignon gaan wij nu bij de aartsrivaal op bezoek, Nîmes Olympique.

Voetbal in Nîmes ontstond in 1901. Sporting Club Nîmois was de eerste naam van deze vereniging. In 1922 ging SCN samen met FA Nîmois. Deze tweede club verdween echter gewoon. De club bleef spelen in het stadion van SCN en ook de naam veranderde niet.
In 1937 maakte Les Nîmois bekend te stoppen met betaald voetbal. Lokale sponsors trokken de club echter uit het slop. De club verhuisde naar een ander deel van de stad en ging verder onder haar huidige naam: Nîmes Olympique.

In de tweede wereldoorlog speelde Nîmes voor het eerst in de Ligue 1. Al werden deze seizoenen later uit de boeken van de FFF geschrapt. In de registers vinden we de club daarom pas in 1950 terug in de hoogste afdeling. Drie maal op rij eindigde de club op een tweede stek, maar de titel werd nooit behaald. ‘Net niet’ is dan ook een term die goed bij Les Crocodiles past. Vijf maal werd de club tweede in de competitie en drie maal werd de bekerfinale gehaald. Een prijs werd er echter nog nooit gepakt op het hoogste niveau. Ook spelers als Laurent Blanc en Éric Cantona, die hier onder contract hebben gestaan, konden hier geen verandering in brengen.

Het is inmiddels alweer 21 jaar geleden dat de club uitkwam op het hoogste niveau. In 1995 volgde zelfs degradatie naar de derde divisie (huidige Championnat National). In 1997 slaagde de club erin deze te winnen en dat betekende het eerste zilverwaar voor de club in 96 jaar.
In het seizoen 2010/2011 degradeerde de club weer naar de Championnat National. Wederom werd deze gewonnen en sinds 2012 speelt de club weer in de Ligue 2.

Wij verveelden ons dood, dus vertrekken 9 uur voor aanvang maar alvast.
Na een hop in het toeristische Uzès rijden wij door naar de eeuwenoude stad Nîmes.
Het terrein van het tweede elftal, gelegen naast het Stade des Costières, ontsnapte niet aan onze camera. Direct daarna kochten we twee kaartjes en toen kon het lange wachten beginnen.
Op een grasveldje op enkele tientallen meters van het stadion vinden wij een perfect plekje in de zon om de nodige alcoholische versnaperingen te nuttigen.
Ongeveer een uurtje voor de aftrap vonden we het wel welletjes en trokken richting fanshop. Deze bleef echter angstvallig gesloten, ondanks de vele mensen die stonden te wachten.

Buiten het stadion hoorde we al flink wat getrommel, wat ons uiteraard goed beviel. Helaas bleek, toen we dichterbij kwamen, dat dit kwam van een hopeloos zigeunerbandje dat welgeteld één nummer had ingestudeerd. Helaas schroomden ze dan ook niet om deze melodie tot in den treuren te besloten herhalen.

Wij vluchten maar snel naar binnen en nemen plaats vlak boven de Gladiators Nemausus. Wij hebben kaarten op het vak van deze harde kern. Gelukkig hadden zij wel wat merchandise te koop. Na de standaard verbaasde gezichten van de Fransen die merken dat we van “Les Pays Bas” komen, kunnen we dan toch een sjaal van Nîmes om ons nek knopen.
De ultras van Nîmes herleiden hun naam, Gladiators, uit de rijke historie van de stad. De tijden van het Romeinse rijk waren de hoogtijdagen voor deze stad.

De wedstrijd begint in het voordeel van de gasten, die al snel beloond worden na het openingsoffensief. Een fantastisch staaltje techniek zorgt voor een hele mooie 0-1.
Hierna neemt Nîmes het heft in handen en moddert deze pot wat aan. Na 25 minuten spelen valt de 1-1 en met deze stand gaan we de rust in.

Na rust worden de gasten helemaal weggespeeld. Nîmes lijkt, met nog 10 minuten te gaan, loon naar werken te krijgen. Koura jaagt de 2-1 tegen de touwen en de “Gladiators” begroeten de voorsprong met een ouderwets potje hekkenhangen.

Dijon gooit alles op de aanval en wisselt voor een laatste keer. De aanvallers van de gasten kunnen het alleen niet waarmaken. Het is centrale verdediger Rémy die in de laatste seconden van de wedstrijd de 2-2 nog binnen werkt.

Ondanks het imago van Frankrijk: slecht, saai, behoudend voetbal, hebben we wederom een leuke wedstrijd mogen zien met een spectaculaire ontknoping. Wij zijn wederom zeer tevreden.

Wij rijden terug naar onze camping, de volgende dag hebben we vrij.  Voor zondag en maandag staan weer twee flinke trips op het programma.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.