18/08/14 Servette FC 2-1 FC Lausanne Sport

Servette FCLausanne Sport18/08/14 – 19:45
Servette FC 2-1 FC Lausanne Sport
Stade de Genève
6.090 toeschouwers
Challenge League

Deze vakantie beperken wij ons niet alleen tot Frankrijk. De schema’s in dit land vallen namelijk continue dramatisch. Zo komen wij op het idee om maar eens over de grens een kijkje te gaan nemen. Al snel zien wij een derby opdoen in Zwitserland, waar Servette FC het opneemt tegen Lausanne Sport.

Hoewel nu spelend in de Challenge League (Eerste divisie) is Servette FC na Grasshoppers de meest succesvolle club van Zwitserland. Zes keer werd de club uit Genève landskampioen, voor het laatst in 1999. In 2005 sloeg het noodlot toe. Na 105 seizoenen onafgebroken op het hoogste Zwitserse niveau (en daarmee recordhouder) ging de club failliet. Een doorstart werd gemaakt op het derde niveau. Direct werd de gevallen topclub kampioen. In 2011 promoveerde de club weer naar het hoogste niveau, waar het het twee seizoenen volhield. Vorig seizoen eindigde de club als vijfde op het tweede niveau.

Na een vrij lange reis arriveren wij toch nog vroeg in Genève. Snel zoeken wij een pinautomaat op om onze zuurverdiende Euro’s om te wisselen naar Zwitserse Franken, en het feest kan beginnen.

In het winkelcentrum naast het stadion vinden wij al gauw een supermarkt die ons van het nodige vocht voorziet. Onze PMDS houden wij vervolgens op een plein recht voor het stadion, waar het anderhalf uur voor de wedstrijd al flink vol staat.
Onze kaartjes hebben wij zo te pakken en niet veel later komt Section Grenat aanlopen met veel lawaai. Zo’n groep hadden wij niet verwacht van deze club, en zo krijgen we opeens toch veel meer zin in de aftrap.

Een half uur voor de aftrap betreden wij het stadion wat werd gebouwd voor het EK van 2008. Hier werden de drie onderlinge wedstrijden tussen Turkije, Tsjechië en Portugal afgewerkt voor nagenoeg uitverkochte tribunes. Vandaag is één op de vijf stoeltjes bezet.

De wedstrijd is qua niveau in de eerste 30 minuten ronduit droevig.
Dat wij geen Cristiano Ronaldo’s en Messi’s hoefden te verwachten was al duidelijk, maar dit is wel heel ernstig. Gelukkig gaan de ultras er wel flink tegenaan, aan beide kanten.  Het derbygevoel dat wij hoopten te mogen aanschouwen is aan alle kanten voelbaar.

Opeens komt de 0-1 op het scorebord. Lelijke doelpunten bestaan niet, mooie gelukkig wel. Lausanne Sport komt op voorsprong met een weergaloze lob van een meter of 40.
Na deze tegenslag ziet Servette gelukkig het licht en gaat het voetballen. Wij hebben echter aandacht voor andere zaken…

Opeens komt de rechterhand van de capo naar ons toe gewandeld en vragen wie wij zijn. Blijkbaar ziet hij in ons rivalen van Sochaux, de vriendjes van Servette. Nadat duidelijk wordt dat hij de verkeerde mensen voor zich heeft gooit hij het over een andere boeg. “Antifa or right wing?” was z’n volgende vraag. Nadat hij doorkreeg dat we met beide niks te maken hebben keerde hij terug naar z’n vak.

Dat deze ultra Kostas heet concluderen wij uit de vriendelijkere kennismaking in de rust. Hij komt bij ons zitten en biedt netjes zijn excuses aan.
Hij legt in zijn beste Engels uit dat het een vriendelijke man is; “We friendly guys, we got ultra mentality, but we friendly guys.” Hij nodigt ons uit om na de wedstrijd nog een biertje te komen drinken met de Section Grenat. Zwitserse gastvrijheid.

Na rust zien wij een herboren Servette, dat uit een vrije trap al snel op gelijke hoogte komt. De tweede helft is eigenlijk een ordinaire schoppartij, wat de sfeer op de tribunes ten goede komt. Aan alles wordt duidelijk dat Servette verdiend te winnen, alleen maken ze de benodigde treffer niet.
Vlak voor tijd komt de uitgelezen kans via een penalty. Deze wordt echter hard over het doel geschoten.

Na het gelach van de spelers van Lausanne na de penalty gunnen wij dit team niks meer. Herinnert u zich het gelach van die speler van Andorra nog toen Van Nistelrooij zijn penalty miste? Dit was nog drie keer zo erg.
Gelukkig mag Servette in de 92e minuut alsnog juichen, wanneer ze alsnog de winnende treffer maken. Section Grenat klimt in de hekken en luid gejuich komt uit een kleine zesduizend kelen.

Liedjes dat ze “derbysieger” zijn komen na het laatste fluitsignaal en wij genieten van deze zinderende ontknoping. Aan de terugreis denken we nog maar niet en wij gaan gezellig mee met onze nieuwe vrienden van Section Grenat.
Na een paar biertjes excuseren wij ons. Wij hebben nog een lange weg naar onze camping te gaan en moeten afscheid nemen van Genève.
Op het belachelijke tijdstip van 4 uur s’nachts arriveren wij weer bij onze tent.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.