27/08/14 BSC Old Boys 2-1 FC Breitenrain

FC Breitenrain BernBSC Old Boys27/08/14 – 20:00
BSC Old Boys 2-1 FC Breitenrain
Stadion Schützenmatte
± 60 toeschouwers
1. Liga Promotion

Na vele wedstrijden in Frankrijk zit het er daar voor ons nu echt op. We breken na Saint-Etienne onze tent op en trekken richting Basel. De eerste pot die op het programma staat is van één van de oudste clubs van Zwitserland, BSC Old Boys Basel. De in 1894 opgerichte club speelt op het 3e niveau van Zwitserland een thuiswedstrijd tegen FC Breitenrein.

In 1894 werd FC Old Boys Basel opgericht, een jaar na de oprichting van grote broer FC Basel. Begin twintigste eeuw veranderde de naam van FC Old Boys in BSC Old Boys. De Baseler Sport Club had inmiddels nog meer sportafdelingen, waaronder atletiek en zwemmen. Van de tennisclub, welke inmiddels zelfstandig is, is Roger Federer nog altijd lid.

In de tweede jaargang van de Zwiterse competitie, we spreken dan over het seizoen 1898/1899, eindigden beide clubs uit Basel bovenaan in de Centrale afdeling. Via een play-off werd bepaald wie het mocht gaan opnemen tegen de kampioenen uit de andere groepen; het werden de Old Boys. In die finale gingen ze echter kansloos met 7-0 ten onder tegen AAC Zürich.

“Net niet” is dan ook de perfecte omschrijving voor de Old Boys.
In 1903 eindigde de club wederom twee achter de Young Boys. Een club die haar naam afleidde van de Old Boys uit Basel.
Een jaar later versloegen de Old Boys de Young Boys in een play-off maar ging de finale tegen St. Gallen verloren.
Weer een jaar later (1904/1905) wederom de Young- en Old Boys bovenaan, maar ditmaal won de jongste van de twee.
Ook twee jaar later mocht Old Boys deelnemen aan de play-off om de titel, maar uiteraard ging deze wederom verloren. Ditmaal tegen FC Basel.
In 1913 werd de club wel kampioen van haar afdeling maar verloor de finale dan weer van Lausanne.
Drie jaar later werd ook de finale verloren, ditmaal van Neuchâtel.
Daarna werd het eigenlijk strijden voor lijfsbehoud. Langzaam aan gleed de club af. In 1932 speelde de club voor het laatst in de hoogste klasse. De club gleed af naar de anonimiteit en boekte nog één keer bijna een succesje. “Bijna” uiteraard want de club werd wederom tweede.

Parkeren bij het terrein was geen moeilijke opgave aangezien er geen hond te bekennen was. We zetten hem op zodanige afstand dat we angst hebben dat wanneer een Zwitser de bal hoog over schiet, hij wel eens op onze auto zou kunnen landen. Al snel kwamen we weer bij zinnen, deze club heeft namelijk een atletiekbaan rondom het veld lopen dus al zouden de spelers er op mikken halen ze onze Ferrari niet.
Bij de warming-up liepen de kinderclubs en conditiestrijders nog keurig hun rondjes, 10 minuten voor aftrap moesten ze pas van de baan af zijn.

De warming up blijkt goed gelukt te zijn, want beide teams komen zeer goed uit de startblokken. Na 5 minuten mogen we al 2 kansen voor beide clubs noteren, en een minuut later maakt de 19 jarige Teichmann de 1-0 al.

Beide teams blijven er vrolijk op los combineren met aanvallend voetbal. Een verademing ten opzichte van wat bijvoorbeeld Stade Rennais ons voorschotelde. Om met de hele stad in je eigen zestien te gaan staan is helaas ook voetbal, maar leuk om te zien is het niet.
Hier volgt de ene kans de andere op, ook al probeert de scheidsrechter (en zijn nare assistent) dit tegen te gaan. De scheidsrechter was er zo eentje van: ik heb thuis niks te vertellen dus ik heb op het veld een grote mond. Wij vermoeden dat de beste man vroeger werd geslagen door zijn vader, misbruikt werd door zijn oom en tegenwoordig ook in zijn eigen gezin af en toe een klap krijgt. Iedere reactie die hij krijgt op één van zijn beslissingen beloont hij dan ook resoluut met een kaart.

Toch blijven beide teams naar voren voetballen, met af en toe een hoogstandje. Vlak voor rust valt de gelijkmaker voor de gasten uit Bern als Henriques de bal stift over doelman Wieber.
Zo mogen we met een gelijke stand gaan rusten, en kijken wij een beetje in de verte. Van een fanshop kon nooit sprake zijn hier, dus een poging hiertoe hebben we niet eens ondernomen.

Wat er in de kleedkamers is gebeurd weten we niet, maar na de rust komen beide teams niet aan voetballen toe. De zo leuke en aantrekkelijke eerste helft wordt ingeruild voor een doodsaaie tweede helft. De scheidsrechter strooit er nog steeds lustig op los met zijn kaarten.

Gelukkig komt Teichmann weer aanzetten namens BSC, hij staat op de goede plek en werkt de rebound makkelijk binnen. Daarna ziet Braitenrhein opeens weer het licht en gaat het vol op de aanval spelen. De laatste 10 minuten zijn dan ook een slotoffensief en omsingeling in één. Het mocht helaas niet baten, want scoren doen ze niet meer en zo druipen ze af richting de bus zonder punten.

Morgen ruilen wij het 3e niveau voor Zwitserland in voor de Europa League en gaan wij in één dag een land volledig hoppen. Een drukke dag, maar we hebben er zin in.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.