28/08/14 FC Zürich 1-1 FC Spartak Trnava

Spartak TrnavaFC Zürich28/08/14 – 20:30
FC Zürich 1-1 FC Spartak Trnava
AFG Arena
4.252 toeschouwers
UEFA Europa League

Met zowel Young Boys, Grasshoppers als FC Zürich in de Europa League leken we opties te over te hebben na de loting. Young Boys lootte Debrecen, Grasshoppers Club Brugge en FC Zürich de onbekende Slowaken uit Trnava. Uiteraard ging onze voorkeur uit naar de pot tussen Grasshoppers en onze Belgische vrienden, maar de UEFA was ons niet goed gezind en besloot Grasshoppers al thuis te laten spelen in de week dat wij nog in Frankrijk zaten.
Al kan “thuis” met een korreltje zout genomen worden. Grasshoppers speelde die pot in de oersaaie AEG Arena van St. Gallen. Helaas was dat voor FC Zürich ook het geval. Dit omdat het eigen stadion in Zürich, welke beide clubs delen, in gebruik is voor atletiekwedstrijden. Toen we hierachter kwamen keken we nog of Young Boys toevallig ook thuis speelde, maar helaas. Op naar St. Gallen dan maar.

Om het nodige maar met het aangename te combineren besloten we om er maar een volledig dagje weg van te maken. Een paar kilometer na St. Gallen doken we de grens over, op jacht naar de stadions van Liechtenstein. Nouja, stadions… voetbalterreinen waren het meer. Het hele land telt er precies zeven. “Doing the seven” was dan ook het motto deze dag. Alle betaald voetbal terreinen van het hele land zijn we langs geweest. Dat in minder dan drie uur tijd.

Rond een uurtje of 2 besloten we dan maar richting St. Gallen te trekken. Een uiterst fraaie stad, dat moet gezegd worden. In de stad kwamen we al snel één van de vele Spartak-supporters tegen. Na enige tijd met een biertje in het zonnetje te hebben gezeten kwam ene Marek naar ons toe. Wat hij precies wilde is ons nog altijd een raadsel maar vermakelijk waren onze pogingen tot een gesprek in ieder geval wel. Ondanks dat hij nauwelijks Engels of Duits kon nodigde hij ons in gebroken Engels en met gebaren uit voor een biertje met zijn Spartak vrienden. In eerste instantie aarzelde we een beetje. Marek was een typische Oostblokker; twee meter breed, kale kop en hij had de alcohol al goed in z’n bloed zitten zullen we maar zeggen. Ook ze vrienden waarop hij ons wees zagen er niet bepaald liefelijk uit. Toch bleef hij aandringen en we besloten maar met deze vriendelijk Slowaak mee te gaan. Hij stelde ons vervolgens voor aan z’n vrienden en het enige wat we ervan verstonden was “turisti Hollanderski, friends”. Dat beviel ons wel en al snel kregen we halve liter blik goedkoop bier in onze handen gedrukt. De middag vorderde opeens snel in het aangenaam warme, Zwitserse zonnetje.

Rond een uur of zes was het tijd om afscheid te nemen van onze Slowaakse vrienden. Marek kwam nog met: “You met me, away block” maar dat aanbod sloegen we vriendelijk af. We dachten terug aan de vorige keer dat we per ongeluk in een uitvak terecht kwamen en in ons beste Spaans moesten uitleggen dat we toch echt niet in de bus naar Valencia wilde.

Via de McDonald’s, waar de Champions League loting werd uitgezonden, trokken we vervolgens naar de uiterst commerciële AFG Arena. Van zowel FC Zürich als St. Gallen-supporters onbrak voorlopig nog ieder spoor. Dat veranderde toen wij aankwamen bij het stadion. Uit een zijstraatje hoorde we hoop geschreeuw en zagen we de ultras van FC Zürich aan komen lopen.
We kochten een kaartje á 20 CHF en namen plaats op de korte zijde.
Het uitvak aan de overkant ging, zoals verwacht, al flink te keer en dit zou de hele wedstrijd zo blijven. Ook de Südcurve van Zürich kon ons zeer bekoren. Geen gejatte liedjes of standaard melodietjes, maar creatieve nummers en een zeer goede drum zorgde ervoor dat we optimaal genoten van de support van beide kanten. Even vergaten we dat we in een spuuglelijk stadion zaten voor een wedstrijd die eigenlijk helemaal nergens meer om ging. (Zürich had in Trnava al met 1-3 gewonnen)

De wedstrijd ging dan ook voor het grootste gedeelte langs ons heen. De ogen en oren waren continu gespitst op de beide supporterskernen. We kregen wel mee dat de thuisploeg de veel betere ploeg was. De voorsprong kwam pas na rust, maar deze had al veel eerder kunnen vallen.
De supporters van Spartak vierde hoe dan ook hun feestje en hun beloning kwam in de blessuretijd. De gasten kwamen op 1-1 en uiteraard gunde we dit Marek en zijn vrienden wel. Ondanks het feit dat we hierdoor alweer geen overwinning te zien kregen, bij een club op het hoogste niveau.

Na het laatste fluitsignaal was het feest in het stadion. Zürich vierde het behalen van de volgende ronde en het uitvak vierde het feestje zoals ze al de hele dag deden.
Het was een zeer geslaagd slot van ons dagje Liechtenstein-St. Gallen.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.