29/08/14 FC Sochaux-Montbéliard 0-1 Dijon FCO

FC Sochaux-MontbéliardDijon FCO29/08/14 – 20:00
FC Sochaux-Montbéliard 0-1 Dijon FCO
Stade Bonal
7.652 toeschouwers
Ligue 2

Na onze ontmoeting met Slowaken in St. Gallen trekken wij weer verder, of beter gezegd weer terug. FC Sochaux Montbéliard speelt thuis tegen Dijon FCO. Een wedstrijd die op het eerste gezicht niet super interessant lijkt, maar aangezien het toch aan te rijden is zijn wij weer present.
Al vroeg rijden we weer vanuit de uitvalsbasis in Basel richting Frankrijk, meteen denken wij terug aan het dramatische voetbal dat de Fransozen over het algemeen voorschotelen. Na deze wedstrijd zijn we weer klaar met de Fransen, en vooral met hun voetbal, wat een opluchting. Niet dat we het niet naar ons zin hebben maar het spelletje dat ze hier spelen is echt doodsaai.

We hopen dat FCSM het beter begrijpt ondanks dat ze dramatisch begonnen zijn in de Ligue 2. De gasten uit Dijon doen het voorlopig beter met een vierde plek op de ranglijst, maar het seizoen is pas pril natuurlijk.
In de stromende regen lopen we naar het stadion, waar we gelukkig de ticketservice en fanshop alweer snel gevonden hebben. We duiken snel de tribune op want daar is het tenminste droog. Naast de ultras van Sochaux nemen wij plaats.

De hoogtijdagen van Sochaux lagen in de jaren dertig, toen de club tweemaal landskampioen wist te worden. Nog altijd is Sochaux de club met de meeste jaren op het hoogste niveau.
De club werd opgericht in 1928 als FC Sochaux en diende vooral ter vermaak van de medewerkers van Peugot. Tijdens een galawedstrijd om het nieuwe stadion te openen werd in 1929 met 6-0 gewonnen van AS Montbéliard. Een jaar later lijfde Sochaux die club in en ging verder als Sochaux-Montbéliard.
Sochaux is jarenlang een goede middenmoter geweest in Frankrijk met uitschieters naar boven. In 2011/2012 speelde de club nog in de Europa League. Metalist Charkov bleek al in de beginfase van dit toernooi een maatje te groot voor de Fransen. Hierna ging het snel bergafwaarts en afgelopen seizoen degradeerde de club naar de Ligue 1.

Het inschieten van de keepers lijkt ook vandaag weer nergens op, de ene na de andere bal vliegt de tribune op, dit beloofd weinig goeds. Gelukkig laten de Joyriders goed van zich horen en wordt er meteen bij de aftrap een blauwe rookpot afgestoken.
De 22 mannetjes op het veld lijken echter niet begrepen te hebben wat nou precies de bedoeling is en vanaf minuut één vervelen we ons dood.
Gelukkig doen de Joyriders en Boys ’07 nog steeds hun best, iets wat deze pot ellende iets aangenamer maakt.
Na een kwartier beginnen wij uitgebreid te gapen en verlangen wij alweer terug naar het aanvallende voetbal van de Zwitsers.
Over het volgende half uur maken we dan ook maar geen woorden vuil.

In de rust hebben we weer genoeg om op te schelden.
Ten eerste willen wij kwijt dat de muziek in het stadion echt heel slecht is en wij bijna ernaar verlangen om slechthorend te zijn. Aan die slechthorendheid werd meteen wat gedaan, de stadionspeaker maakte veel en veel en veel en veel te veel lawaai. Te hard, te schreeuwerig, te uitbundig, te schel, we werden er echt heel droevig van. Voor het geval iemand deze man ooit nog tegen mag komen, hang hem alsjeblieft aan de hoogst vindbare galg.

De tweede helft willen we over de wedstrijd ook maar weinig woorden vuil maken.
Het enige wat nog het vermelden waard is, is het doelpunt van Dijon uit een corner.
Het uitvak gaat los en DFCO lijkt deze derby te gaan winnen. Randzaken zijn er echter nog genoeg.

Eerst kwam er vanuit het vak van Joyriders en gitzwarte rookpot gezet op een doelloos moment. Toch konden wij deze actie wel waarderen, in tegenstelling tot de stewards. Ze duiken met een steward of zes op de groep af, aangezien ze doorhebben wie deze pyro af heeft gestoken.
De harde kern gaat als een blok bij elkaar staan en laat geen enkele steward erdoor, een mooi gebaar van loyaliteit aan hun mede-ultras. ‘All for one, one for all.’
De stewards komen er niet doorheen en staken dan ook hun poging na een flink aantal keer belaagd te zijn door een losgeslagen groep.

Niet veel later wordt er een supporter onwel en worden alle hulpdiensten erbij gehaald. De supporter wordt afgevoerd onder luid applaus van de harde kern, het enige moment dat het weer rustig was in het vak.

Aan het einde van de wedstrijd blijkt inderdaad dat de 3 punten mee terug gaan naar Dijon. De politie gaat massaal voor de Joyriders staan, zodat we in ieder geval nergens naartoe kunnen uitbreken.
We hadden vooral aandacht voor een agente, welke er heel goed uitzag en door wie wij maar al te graag eens in de boeien geslagen willen worden.
Toch gaan wij niet het veld op en verlaten wij net als iedereen netjes het terrein, weer de stromende regen in.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.