07/03/15 AIK 1-2 Hammarby IF

AIKHammarby IF07/03/15 – 13:00
AIK 1-2 Hammarby IF
Friends Arena
41.063 toeschouwers
Svenska Cupen

Voor het eerst sinds oktober 2009 stond de derby van Stockholm weer op het programma. AIK is een structurele klant in de top van het Zweedse voetbal, terwijl Hammarby de laatste jaren bivakkeerde op het tweede niveau. Toch overstijgt de fanschare van Hammarby die van die andere Stockholmse club
-Djurgårdens IF- met gemak. Deze wedstrijd is dan ook met recht de grootste derby van de stad.

Op stadiongebied is het de laatste jaren niet beter geworden in de Zweedse hoofdstad. AIK verliet haar legendarische Råsunda voor de hypermoderne Friends Arena, terwijl ook Hammarby en Djurgårdens hun karakteristieke stadions verlieten om samen in de net zo misselijkmakend moderne Tele2 Arena te gaan spelen.

De wedstrijd van vandaag staat in het teken van de Zweedse beker. Deze bevind zich nu in een groepsfase van 4 ploegen waarvan alleen de bovenste doorgaat naar de knock-out rondes. AIK heeft voorafgaand aan deze laatste en beslissende pot de beste papieren, zes punten uit twee wedstrijden. Hammarby volgt op de voet met vier punten uit twee wedstrijden. De gasten moeten dus winnen vandaag om door te mogen in de beker, bij elk ander resultaat is AIK door.

Voor de wedstrijd sluiten we ons aan bij de Sol Invictus Ultras. Één van de twee ultragroepen van AIK. Onze gastheer dit weekend is lid van deze groep en ook wij zijn daarom van harte welkom.
Al snel wordt duidelijk dat er volop pyro is uitgedeeld onder de leden van de groep. In een korte peptalk vlak buiten het stadion wordt de strategie duidelijk. Als er eentje betrapt wordt bij de fouillering stormen we met z’n alle naar binnen. Zo gezegd zo gedaan. Aan turnstilles hebben ze niet gedacht bij de bouw van dit moderne gedrocht dus het gaat bijzonder makkelijk. De beveiliging stribbelt aan het begin nog wat tegen maar na een paar minuten duwen en een tikje hier en daar gaan de deuren open. Iedereen komt binnen zonder fouillage of ticketcontrole.

Aan het begin van de wedstrijd, zoals inmiddels verwacht, veel pyro. Van beide kanten. AIK komt nog met een groot doek, Hammarby houdt het bij een heleboel vlaggen.
De wedstrijd begint vanwege alle rook ruim een kwartier later.
De wedstrijd is ronduit slecht. AIK komt na acht minuten al op voorsprong, maar zeven minuten later maakt good old Kennedy Bakircioglü er weer 1-1 van vanaf elf meter.

De tweede helft begint met nog een grote pyro show aan AIK-zijde. Hoewel de gasten het betere van het spel hebben blijft de Friends Arena, waarvan de middelste ring gesloten was vanwege verbouwingen, bijzonder sfeervol.
Na een uur spelen komen de gasten geheel verdient op voorsprong en dit geven zie niet meer uit handen. AIK kan geen vuist maken en zo vliegt het niet alleen uit het bekertoernooi, ook lijdt het een zeer beschamende nederlaag tegen promovendus en aartsrivaal Hammarby.

Wij duiken na de wedstrijd de stad in met enkele ultra’s van Sol Invictus. Het zou nog lang onrustig blijven in het fraaie centrum van de Zweedse hoofdstad.

P.S.: de foto’s zijn niet van de kwaliteit die jullie van ons gewend zijn. Tussen de ultra’s wordt het maken van foto’s niet gewaardeerd dus we hebben ons moeten beperken tot enkele snelle kiekjes met de telefoon.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 07/03/15 AIK 1-2 Hammarby IF

  1. De Zweedse beker begon afgelopen zomer in juni al, leuk verslag verder, ga zo door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.