14/03/15 RAEC Mons 4-0 AFC Tubize

RAEC MonsAFC Tubize14/03/15 – 20:00
RAEC Mons 4-0 AFC Tubize
Stade Charles Tondreau
2.900 toeschouwers
Tweede Klasse

Na de fantastische pot eerder vandaag bij Smitshoek begint voor ons het echte werk. RAEC Mons – AFC Tubize staat op het programma, een wedstrijd waar menig voetballiefhebber niet warm voor draait. Echter staat de gastheer van vandaag zodanig aan de rand van de afgrond dat het wel eens de allerlaatste wedstrijd kan zijn.
Voor 2015 heeft de club een begrotingstekort van 10,6 miljoen euro en voorzitter Leone zag zich dan ook genoodzaakt om het faillissement van de Draken aan te vragen.
Op maandag 16 februari 2015 werd dit faillissement ook uitgesproken door de rechter.
De spelers bleven echter trainen en de club blijft in de competitie zolang er kans op een overname is. Twee dagen voor de wedstrijd kwam echter het bericht dat de enige echt serieuze gegadigde zich heeft teruggetrokken en dus is het einde voor de Henegouwse club dichterbij dan ooit.

Gelukkig voor ons gaat deze wedstrijd nog door en wij drukken het gaspedaal hard in richting Bergen. Volgens een aantal Franse bronnen zou het wel eens een gekkenhuis kunnen gaan worden. Een overnemer moet voor 31 maart gevonden worden, anders is het over en uit. Mocht dit niet lukken is RAEC Mons – Tubize de laatste wedstrijd van Mons in eigen stadion.

Het voorspelde gekkenhuis valt best mee, al bevalt het ons zeer goed wat we allemaal zien. Het stadion is echt heel fraai, de fanshop houdt een uitverkoop en de hamburger is weer van goede kwaliteit. We houden nog even een mini PMDS bij een open zijde van tribune 3 waar vanaf wij alles nog eens goed bekijken. De fanshop hebben we maar leeggekocht. Koud zullen we het in ieder geval niet krijgen op de tribune.

Om te laten zien aan potentiële overnemers dat de club nog leeft deed Mons een oproep om massaal naar het stadion te komen. Een kleine drieduizend supporters gaven hier gehoor aan. Dit lijkt niet veel maar tijdens een “normale” competitiewedstrijd in de tweede klasse zijn de Draken al blij met de helft van dit aantal. Ook waren alle jeugdspelers opgetrommeld voor vandaag. Ze stonden op het veld bij de opkomst en trokken tijdens de wedstrijd over de tribune. Wat het nut van deze kinderen was zal ons altijd een raadsel blijven, al kan het ons ook zeer weinig schelen.
Wij balen vooral van de hoeveelheid kleine kinderen die straks komen buurten op de tribune.

Ondertussen weten onze ogen weten niet waar ze naar moeten kijken. De ultras geven een mooie show bij de aftrap en gaan (net zoals de andere clubs in Wallonië) hard tekeer. Daarnaast hebben wij ook nog twee schitterende tribunes waarop wij ons zitten te verlekkeren. Om het helemaal compleet te maken voetbalt RAEC Mons met passie, iets waar wij ook graag naar kijken. De Dragon Side gooit ook nog wat vuurwerk op het veld, wat natuurlijk bijzonder handig is als je club in financieel zwaar weer zit.

Al snel krijgt Bergen loon naar werken als Loemba de bal keurig de kruising in krult. Het stadion ontploft nog net iets harder dan normaal, zal dit de laatste openingsgoal ooit zijn in het Stade Charles Tondreau?
In de 18e minuut is het helemaal feest wanneer Brogno de 2-0 tegen de touwen schiet. Wederom heeft dit het nodige vuurwerk tot gevolg. De stewards laten het gelukkig achterwege om in te grijpen. Het stadion leeft en trilt op haar grondvesten, helaas waarschijnlijk voor de laatste keer.

De wedstrijd gaat wel gewonnen worden aangezien Tubize zich graag de rol van het makke lammetje laat aanmeten. Verder dan een paar verdwaalde hoge ballen komen de gasten eigenlijk niet en zo heeft doelman Saussez een makkelijke avond.
De ultras laten continu van zich horen alsof hun leven er vanaf hangt. Als een soort ode aan de club geeft iedereen zich nog één keer volledig voor hun club. De mascotte gaat grappig genoeg voorop in deze strijd, als een soort halve capo zwiept hij de fans op.

Vlak voor de rust merken we voor het eerst dat Tubize ook supporters bijheeft wanneer er respons komt op het sociale “C’est Tubize” dat wordt gezongen door Mons. In de rust vindt er nog een grote sjaaltjesruil plaats tussen de harde kern van Mons en de gasten.
Wat de rol van de “ultras” van Tubize in dit geheel nou is wordt ons ook niet helemaal duidelijk. Dat hun club achter staat lijkt langs hun heen te gaan, dat Mons voor het laatst speelt ook. Ze staan een beetje voor zich uit te staren en heel af en toe horen we eens een ros op een trommel.

Na de rust zoeken we een plekje iets dichter bij de Dragon Side. Twee penalty’s zorgen ervoor dat de thuisploeg ook nog uitloopt naar 3-0 en 4-0. Tweemaal is Andrei Camargo de gevierde man via een penalty. De gasten zijn ondertussen gereduceerd naar 10 man wegens het neerhalen van een doorgebroken speler.

De strijdlust van de thuisploeg is een lust voor het oog. Alles wijst er naar dat ze de 2900 aanwezige supporters nog één keertje willen verwennen. Dit loopt geheel volgens plan en zo tikken de secondes weg.
Vlak voor het laatste fluitsignaal zeggen we het nog tegen elkaar; “Een pitch invasion zou nu zou het helemaal af maken.”

Het laatste fluitsignaal klinkt en gejuich gaat door het hele stadion. Ondanks een hele hoop stewards sprinten de eerste supporters het veld op en de rest van het stadion volgt. Niet om te rellen, maar omdat iedereen beseft dat dit wel eens een historische avond kan zijn geweest. Een lukrake competitieoverwinning wordt gevierd alsof de nationale beker is gewonnen. Spelers en supporters bedanken elkaar maar alvast, mocht het onvermijdelijke nieuws aan het eind van de maand doorkomen.

Wij genieten nog even van één van de mooiste wedstrijden dit seizoen. Er zijn weinig wedstrijden waarvan we zeker weten dat we over tien jaar nog steeds alles weten, maar dit is er zeker één.
Voldaan stappen wij de auto in en rijden naar huis in het weer dat hoort bij Wallonië; Koud, grauw en nat. Dit boeit ons allerminst. De wedstrijd waarvan wij hoopten dat er zou zijn heeft plaatsgevonden. Volgende week naar de tweede derby van Katwijk, hopelijk kan het tippen aan deze wedstrijd.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.