03/06/15 HFC Haarlem 2-1 SC Veendam

HFC Haarlem 2SC Veendam 203/06/15 – 20:45
HFC Haarlem 2-1 SC Veendam
Haarlem Stadion
± 600 toeschouwers
Tweede Divisie

Al maandenlang staan de woensdagen van juni met rood omcirkelt in onze agenda. Het initiatief van een toernooi tussen failliete clubs vinden wij een geniale ingeving en wij zullen dan ook bij alle wedstrijden aanwezig zijn. HFC Haarlem, SVV Schiedam, SC Veendam en FC Wageningen zijn de deelnemers aan de eerste editie van “De Tweede Divisie” Als eerste word Haarlem aangedaan in deze reeks van vier avonden entertainment.

Wij zijn verliefd op oude stadions en vervallen meuk. Om dit in Nederland te vinden moet je soms heel goed zoeken, maar in Haarlem bestaat het nog steeds.
Wij melden ons twee uur voor aanvang op het terrein en ploffen neer hoog op de VIP tribune. Dat deze stoelen vol zitten met vogelkak nemen wij graag voor lief en we genieten van een avondzonnetje en de vergane tribunes.

Haarlem verliet vijf jaar geleden het profvoetbal. De in 1889 opgerichte Haarlemsche Football Club Haarlem beleefd zijn hoogtijdagen eigenlijk al in het begin van de 20e eeuw. Twee keer word de KNVB beker gewonnen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog word de ploeg kampioen, na dit kampioenschap zal de prijzenkast niet meer worden aangevuld (eerste divisie niet meegerekend).
Wel mag de ploeg in het seizoen ’82-’83 Europees voetbal spelen. Hierin voltrekt zich echter een ramp. Dat Spartak Moskou en HFC Haarlem tegen elkaar spelen zullen veel voetballiefhebbers zich nog kunnen herinneren.
De Loezjnikiramp vindt plaats tijdens deze wedstrijd, waarbij 66 mensen het leven laten. Het vermoeden bestaat nog steeds dat het de grootste stadionramp ooit is.
Vanwege de communistische censuur van Rusland zal hier echter nooit duidelijkheid in komen.

De 21e eeuw gaat het slecht met de ploeg uit Haarlem. Het speelt laag in de eerste divisie en het geld is al tijden op. In november 2009 word een eis van de fiscus de Roodbroeken fataal.
Zowel de gemeente Haarlem als Ajax, waarmee HFC Haarlem een samenwerkingsverband had, weigert op te draaien voor deze tekorten. In januari 2010 is het einde verhaal. Haarlem had de middelen niet eens meer om in beroep te gaan en werd uit de competitie gehaald.

Niet veel later gaat de ploeg verder als Haarlem-Kennemerland. Verder dan laag amateurvoetbal is de ploeg nog niet gekomen. Vandaag is HFC Haarlem weer even officieel de thuisspelende club in het Haarlem Stadion.
SC Veendam is de tegenstander. Vlak hiervoor SVV en Wageningen tegen elkaar.
Waar Haarlem al in grote getalen aanwezig is op de ‘eigen’ tribune maakt Wageningen er op de hoofdtribune een feest van. Fakkels en rookpotten all over the place en dat bij een vriendschappelijk toernooi.

Daarna is het over met de pret en gooit de “Berg Side” (bestaande uit dronken studenten die niet eens konden lopen toen Wageningen nog speelde) het over een andere boeg. Terwijl HFC Haarlem zich al aan het voorbereiden is begint Wageningen te provoceren met spreekkoren. Dat Haarlem verhaal komt halen verbaast ons niets en na wat gekibbel lijkt de rust te zijn wedergekeerd.

Op het moment dat wij de trap oplopen na een bezoekje aan het urinoir komen er opeens een paar van Wageningen naar beneden gestormd. Een vechtpartij is het gevolg en hierbij vallen rake klappen.
Wageningen vlucht de tribune weer op, opzoek naar een veilige plek.
Haarlem volgt en slaat de Wageningse “hooligans” de hele tribune over. De wedstrijd wordt stilgelegd en na het bekend worden van deze gebeurtenis valt half Nederland over de hooligans van Haarlem heen.
Toch is hun reactie niet meer dan logisch. Dronken Wageningse studenten komen met veel vertoon het terrein van Haarlem op, provoceren de Haarlem aanhang in woord en gebaar en delen de eerste klap uit. Dat hierop wordt gereageerd is niet meer dan logisch en uiteraard was Haarlem vele malen sterker dan die Wageningse jochies, met een massale veegpartij tot gevolg.

Begrijp ons niet verkeerd, we nemen het heus niet op voor de hooligans. Maar elke Wageningen-“supporter” die letterlijk nog eencellig was toen Wageningen nog speelde zich gewoon had gedragen over weg was gebleven was er niks aan de hand geweest. Haarlem bemoeide zich geen moment met Wageningen tot de spreekkoren en provocaties. Al met al een vervelende samenkomst van omstandigheden, die weer veel te groot wordt uitgemeten door de media.

Wanneer de wedstrijd van Haarlem begint is goed te merken wat het doel van de aanwezigen was. Een grote actie met een flinke lading fakkels en hun HFC naar de overwinning schreeuwen, just like the old times.
Dat zal ook lukken aangezien Haarlem de wedstrijd, gefloten door Dick Jol, met 2-1 zal winnen. Sinouh en Van Roon scoren voor de Roodbroeken. Arjen Postma is trefzeker namens de Veendammers.

Volgende week is het sinds 1992 failliete FC Wageningen de gastheer. Dan zal de bal voor het eerst sinds lange tijd weer rollen op de Wageningse Berg. Uiteraard zullen wij ook dan weer van de partij zijn.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.