28/10/15 Feyenoord 1-0 AFC Ajax

FeyenoordAjax28/10/15 – 19:45
Feyenoord 1-0 AFC Ajax
Stadion Feijenoord
47.500 toeschouwers
KNVB Beker

Het is de mooiste en de grootste wedstrijd van Nederland. Feyenoord tegen Ajax, Rotterdam tegen Amsterdam. Dit keer ook nog als avondwedstrijd, in een uitverkochte Kuip. Veel beter ga je de affiches niet krijgen.

Twee keer de Klassieker in tien dagen. Waar de afgelopen jaren vaker met angst naar de Klassieker werd uitgekeken dan met plezier is dat nu helemaal anders. In Rotterdam loopt men over van het zelfvertrouwen. Feyenoord is goed begonnen aan het seizoen en ondanks het slechte veldspel wint het bijna alles. De Amsterdamse opponent heeft evenveel punten als de Rotterdammers maar daar rommelt het. Het spel is niet goed, de supporters (VAK410) zijn in staking en bij het boegbeeld van de club, Johan Cruijff, is kanker geconstateerd.
Geen optimale voorbereiding dus richting zo een grote wedstrijd. Daarnaast kwamen de berichten door dat De Boer het moet doen zonder enkele sterkhouders die geblesseerd waren of rust kregen (Klaassen, El Ghazi, Riedewald, Cillessen). Het lijkt er vooraf op dat ze in de hoofdstad veel ontspannener toeleven naar deze wedstrijd dan hier in Rotterdam, waar de druk inmiddels gigantisch is.

Supporters van Feyenoord schilderen voor deze wedstrijd het grootste spandoek van Europa (een record dat enkele dagen later gebroken werd door Dynamo Dresden, maar dat was een gedrukt doek). Het doek in de Kuip was ruim 129 meter land, 50 meter breed, 1300 kilo zwaar en 100% met de hand geverfd. (ruim 800 spuitbussen gingen er doorheen)
Afgebeeld stond het stadswapen van Rotterdam, ter gelegenheid van het 675-jarig bestaan van de stad.

Bij de opkomst kwam het gigantische doek naar beneden over de Noordzijde en ook ging er het nodige vuurwerk (geregisseerd en op de vakken) de lucht in. Resultaat was een flinke rookwolk die een aardige tijd in de kolkende Kuip bleef hangen.

Op het veld waren ze inmiddels begonnen en Ajax kwam beter uit de startblokken. De beste kans in de eerste helft was voor Viktor Fisscher, maar hij vond Vermeer op zijn weg. De goed keepende oud Ajax-goalie, voorkwam ook nog de 0-1 via Amin Younes. Feyenoord kwam daarentegen nauwelijks voor de goal van Boer.

De tweede helft waren de rollen opgedraaid. Feyenoord speelde agressiever, won meer duels en domineerde de tweede helft. Ajax raakte geïrriteerd, wat enkele domme gele kaarten opleverde voor onder andere Younes en Van der Hoorn. De Amsterdammers konden alleen nog counteren en hierin worden ze onzorgvuldig.

Grootste kans deze helft was voor Simon Gustafson, vanaf randje zestien had hij alle tijd voor een goed schot op de goal van, toen nog, Diederik Boer, maar hij schoot de bal hoog in de tribunes. Boer verstapte zich op dat moment en moest geblesseerd het veld verlaten. Zijn rol werd ingenomen door Cillessen. Waar Boer de hele wedstrijd geen wanklank liet horen, stond deze non-personality na twee minuten al te jammeren bij de wedstrijdleiding over het publiek achter hem. Man up Jasper.

“Nu winnen we de penaltyserie in ieder geval wel.” Was de meeste gehoorde uitspraak na de keeperswissel. Toch zal geen enkele Feyenoorder er rouwig om zijn geweest dat het niet zover kwam. In de allerlaatste seconden van de wedstrijd werkt Joël Veltman de bal in eigen goal na een vrije trap vanaf links.

De Kuip ontploft en de winst wordt gevierd alsof de Champions League binnen is. Het is dan ook pas de twee keer in 26 onderlinge duels dat de Rotterdammers als winnaar van het veld stappen.

Over tien dagen, als wij in Lyon zitten, gaan de twee grootste clubs van het land op herhaling. De wedstrijd van vandaag heeft laten zien dat beide ploegen aan elkaar gewaagt zijn. Het zal dan ook weer een spannend middagje worden in de Kuip volgende week zondag.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.