29/09/17 Arka Gdynia 1-1 Cracovia Krakow

29/09/17 – 20:30
Arka Gdynia 1-1 Cracovia Krakow
Stadion Miejski w Gdyni
8.541 toeschouwers
Ekstraklasa

Naast de standaard wedstrijdjes die wij pakken in voornamelijk Nederland en België is het toch vaak leuker om verder de grens over te gaan. Zo zien wij de mogelijkheid om kaarten te bemachtigen voor Lech Poznan – Legia Warszawa en plannen daar snel een weekendje omheen. Zo besluiten wij om te vliegen naar het noorden van Polen, omdat hier de vriendschapswedstrijd tussen Arka Gdynia en Cracovia Krakow op de rol staat.

Na een geannuleerde vlucht op Schiphol vanwege de mist, komen wij uiteindelijk zonder noemenswaardige vertraging aan in Polen. Snel droppen wij de spullen in het hotel, slaan wat biertjes voor onderweg in en stappen in de trein richting Gdynia. Alles verloopt vlot en al snel staan we in de Poolse havenstad. Helaas stapten wij wel een station te vroeg uit, waardoor we nog een mooie halve marathon dwars door de stad deden alvorens wij daadwerkelijk bij het stadion arriveerden. Met nog een uurtje op de klok lijken  we een van de eersten te zijn. Bij de ticketdesk leggen we onze paspoorten neer en al snel hebben we onze kaarten binnen.

Bij het betreden van het stadion moeten we onze paspoorten nog een keer laten zien. Gelukkig is ons Pools beter dan hun Engels en in deze verwarring kunnen wij met onze rugzak en camera meteen doorlopen. Ongeveer 45 minuten voor de aftrap kunnen we de aanwezige supporters nog op twee handen tellen. Gelukkig stroomt het stadion snel vol en raakt het toch nog goed gevuld. Het uitvak blijft leeg, want in Polen mogen vrienden van elkaar gewoon op dezelfde tribunes zitten. Vriendschappen tussen clubs zijn hier een stuk normaler dan in Nederland. Zo hebben onder andere Gdynia, Cracovia en Lech Poznan een driehoeksvriendschap.

Biertjes kosten geen drol en bevatten ook nog gewoon alcohol. De harde kern schreeuwt meer in plaats van dat ze zingen en de kurwa’s vliegen je om de oren. Alles wat je zou verwachten in Polen is er ook echt. Het niveau van het voetbal is daarentegen best bedroevend. Wij denken oprecht dat ons plaatselijke bierteam nog een grote kans zou maken op het kampioenschap in de Ekstraklasa.

Schoppen kunnen ze wel goed en dat doen ze dan ook maar. Iedere veelbelovende aanval wordt onreglementair gestopt maar toch is het nog best leuk om naar te kijken. Gelukkig is het na een uurtje toch raak. Marciniak zet de thuisploeg op voorsprong al vragen we ons af of dat de supporters echt boeit. Acht minuten laten maakt Helik namens Cracovia gelijk en hierbij wordt er harder gejuicht op de tribunes. De vriendschap gaat blijkbaar wel erg ver, als je ook juicht wanneer er tegen je eigen team wordt gescoord.

Maargoed, de wedstrijd eindigt dus in 1-1. Ditmaal lopen we naar het juiste station en stappen in de trein. Het idee om de aangeschafte merchandise te verbergen, aangezien we overnachten in Gdansk, de stad van de aartsrivaal van Gdynia. Dit bleek een slimme zet. Bij de eerste halte buiten Gdynia komen er een paar niet al te vriendelijke jongens van Lechia Gdansk de trein in, op jacht naar blauw-geel materiaal. Aangezien wij het al hadden opgeborgen hebben we er nergens last van en eindigen wij zonder kleerscheuren weer in het hotel.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.