24/10/21 Stade de Reims 1-2 ESTAC Troyes

24/10/21 – 15:00
Stade de Reims 1-2 ESTAC Troyes
Stade Auguste-Delaune II
12.326 toeschouwers
Ligue 1

Het is alweer een goede vier jaar geleden dat een Derby de Champagne op het programma stond in Frankrijk. Nu Troyes weer in de Ligue 1 actief is, is het voor ons het ideale moment om deze relatief onbekende derby in Frankrijk aan te doen. De stadions zijn al enige tijd weer op volle capaciteit in Frankrijk en daarnaast speelt Reims in een stadion dat eigenlijk te groot is voor de club. Kaarten worden dan ook eenvoudig online aangekocht en daarna stappen we in de auto richting Frankrijk.

Reims is de hoofdstad van de streek Champagne-Ardennen en voornamelijk bekend om haar kathedraal en de champagne die er vandaan komt. Stade de Reims is zesvoudig Frans kampioen en speelt haar wedstrijden in het Stade Auguste-Delaune II, welke een capaciteit heeft van 21.628 toeschouwers. Het stadion stamt officieel uit 1935 maar het met regelmaat renovaties ondergaan, waardoor het stadion in niks meer de looks of de feel heeft van een oude bak.

Voorafgaand aan de wedstrijd stuiten we in het centrum van de stad op een corteo van Ultrem 1995, de ultra’s van Reims. Deze groep bestond in 2020 dus 25 jaar, maar blijkbaar vinden ze dit een goede wedstrijd om hun jubileum ook echt te vieren. Dat kan heel mooi zijn natuurlijk, tegen de lokale rivaal, maar je loopt ook het risico op een zeer pijnlijke nederlaag…

Wij lopen voor de corteo uit richting het stadion, waar voor ons keurig twee kaarten liggen te wachten. Een klein uurtje voor de aftrap stappen we het stadion binnen. welke we langzaam aan vol zien lopen. Nouja, vol: er blijven een kleine 10.000 stoeltjes alsnog leeg vandaag, ondanks dat dit de eerste derby in enkele jaren tijd is.

Ook voorafgaand aan de wedstrijd pakt Ultrem uit met een doek en flink wat rookpotjes. De sfeer op de tribune lijkt over te slaan op het veld want Reims tikt Troyes in het begin helemaal zoek. De gasten kunnen alleen maar tegenhouden en binnen zes minuten ligt de bal er al in via Abdelhamid.
Zoals wel vaker te zien haalt Reims daarna de voet van het gaspedaal en geeft Troyes wat ademruimte. Echt veel weten ze hier nog niet mee te doen, maar vlak voor rust is de eerste kans die ze krijgen ook direct raak. Baldé werkt de bal binnen en zo gaan we, toch wel verrassend, rusten met een 1-1 stand.

Ook de tweede helft begint met een actie van Ultrem. Een groot doek over de gehele korte zijde, begeleid door flink wat fakkels, zorgt voor een sfeervol begin van het tweede bedrijf.
Op het veld zakt de wedstrijd echter weer naar een bedenkelijk niveau. Nu hebben we inmiddels aardig wat wedstrijdjes gezien in dit land en we hadden de conclusie al getrokken dat het over het algemeen ook niet al te best gesteld is met het niveau op het veld. Daarnaast zijn beide ploegen ook geen hoogvlieger. Beide ploegen bivakkeren net boven de degradatiestreep, waarbij Reims voor aanvang van de wedstrijd twee punten meer had dan Troyes.

Hier gaat echter verandering in komen want Reims speelt in de tweede helft werkelijk niks meer klaar. De gasten doen het niet heel veel beter, maar met hun tweede kans van de wedstrijd pakken ze wel direct de voorsprong. Chavalerin maakt er na een dik uur spelen 1-2 van en bepaald hiermee direct de eindstand. De wedstrijd wordt grimmiger, Troyes gaat tijdrekken en in de blessuretijd pakt Reims nog een rode kaart mee. Al met al een typische Franse derby, met het nodige randvermaak.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.