SPECIAL: 22/10/10 AGOVV 1-5 FC Zwolle

2AGOVVFC Zwolle2/10/10
AGOVV 1-5 FC Zwolle
Fly Brazil / DESKO Stadion
2.509 toeschouwers
Jupiler League

Het kan verkeren in de voetballerij, maar weinig voorbeelden zullen het veel duidelijker schetsen dat AGOVV en FC Zwolle. Oktober 2010 speelde beide clubs nog tegen elkaar voor een handje vol toeschouwers in de Jupiler League. AGOVV-supporters zullen met weemoed terug kijken op die tijd, terwijl de (inmiddels) PEC Zwolle-supporters er het liefst niet meer terugkeren. AGOVV is failliet en PEC speelt mee in de bovenste regionen van de Eredivisie.

Als een club failliet gaat is dat natuurlijk pijnlijk, voor elke voetballiefhebber. Je club verliezen, dat gun je niemand. Helaas gebeurde dit de afgelopen jaren in Nederland vaak, te vaak. Sinds 1992 was er geen enkele BVO meer kopje onder gegaan, maar sinds die tijd gaan ze met bosjes.

Xerxes/DHC was in 1968 de eerste. Het Rotterdamse Xerxes was al actief in de eredivisie, maar omdat het niet over een eigen stadion beschikte moesten de wedstrijden noodgedwongen op Het Kasteel gespeeld worden. Hierdoor viel de publieke belangstelling zwaar tegen. In DHC vond Xerxes een fusiepartner met eigen stadion. De vereniging bestond echter maar één jaar. Ondanks een zevende plaats in de eredivisie ging de club in 1968 alweer failliet.
Beide clubs zijn onafhankelijk van elkaar verder gegaan in het amateurvoetbal als XerxesDZB en DHC. Beide verenigingen komen uit in de hoofdklasse.

In 1981 was FC Vlaardingen de volgende. Deze club deed in 1974 haar intrede in het betaalde voetbal toen Fortuna Vlaardingen terug stapte naar de amateurs en haar licentie aan FC Vlaardingen gaf. Fortuna Vlaardingen fuseerde in 2003 met TSB en ging onder de naam Victoria’04 verder in het amateurvoetbal. Momenteel zijn de eerste zaterdag- en zondagteams actief in de derde en vierde klasse.

Een jaar na FC Vlaardingen was het de beurt aan SC Amersfoort. Deze club bungelde al jaren onderin de eerste divisie en kwam ernstig in de problemen na het vertrek van haar belangrijkste sponsor. SC Amersfoort kwam in 1974 in het betaalde voetbal als voortzetting van HVC, de grootste club van de stad. Deze club verloor echter, vanwege het aantrekken van diverse spelers van buitenaf, binding met de stad en achterban. Daarom werd besloten om HVC als amateurvereniging verder te laten gaan en met SC Amersfoort een nieuwe proftak op te zetten. Deze club trok echter nooit veel bezoekers en kon sportief ook geen potten breken. Beste resultaat was een 12e plaats in de einddrankschikking van de eerste divisie in 1975. In 1982 was het na 15 speelrondes over en sluiten voor de Amersfoortse SC.
HVC is ook helemaal afgegleden naar de krochten van het amateurvoetbal. De vereniging is enkel nog op zondag actief en het eerste elftal komt uit in de vijfde klasse.

Dan FC Wageningen, misschien wel de bekendste failliete BVO. Dit natuurlijk vanwege haar mythische stadion, dat er nog altijd staat, De Wageningse Berg. Onlangs toneel van een voetbalwedstrijd tussen diverse voetbalbloggers (de Blogbroeders) en journalisten (Royal Dutch Press). Daarna werd onder het oog van ongeveer 1.500 toeschouwers een wedstrijd gespeeld tussen Oud-FC Wageningen en Oud-Vitesse.
Het feit dat FC Wageningen te laat meeging met commerciële ontwikkelingen lag ten grondslag aan het faillissement. Zo was het één van de laatste clubs die een businessclub oprichtte. Toen sponsor Schoenenreus de club in de steek liet vanwege financiële problemen was het over en uit voor de club. De schulden konden nog wel flink gereduceerd worden maar de gemeente, de fiscus en de KNVB weigerden FCW een helpende hand toe te steken. De club ging failliet en enkele pogingen tot een doorstart mislukten door gebrek aan belangstelling en financiële middelen.
Enkel de amateurtak, WVV Wageningen, bestaat nog. Deze tak splitste zich af toen de FC het betaalde voetbal in ging. De vereniging komt momenteel met een zaterdagelftal uit in de vierde klasse.

In datzelfde jaar verloor ook Zeeland haar profclub. In 1989 bereikte amateurclub VC Vlissingen de kwartfinale van de KNVB beker en hierop werd besloten dat Zeeland ook een profclub moest krijgen. In 1990 startte VC Vlissingen met een 2-0 overwinningen op RBC Roosendaal haar profavontuur. Een avontuur dat van korte duur zou zijn. In het seizoen 1991/1992 ging de club verder als VCV Zeeland maar ondanks de naamswijziging kon de club de financiële eindjes niet aan elkaar knopen en verdween in 1992 weer uit het betaalde voetbal.
De club is tegenwoordig actief in het amateurvoetbal en de zondagselectie is de hoogst spelende ploeg, uitkomend in de eerste klasse.

Na FC Wagening en VC Vlissingen werd het weer rustig. Tot 2010. HFC Haarlem viel om wegens financieel wanbeleid en het uitblijven van een nieuw stadion. De club fuseerde en maakte een doorstart onder de naam Haarlem-Kennemerland. Wedstrijden worden gespeeld in het oude Haarlem Stadion en wij bezochten al eerder de Haarlemse klassieker tussen HFC Haarlem en de Koninklijke HFC.
Het eerste elftal staat momenteel onderaan de derde klasse B met slechts één punt uit vijf wedstrijden.

Een jaar later was het de beurt aan RBC. De club ging failliet na het uitblijven van financiële steun van de gemeente. Er werd een doorstart gemaakt en sinds dit seizoen speelt de club weer in het RBC Stadion. De eerste selectie komt uit in de vierde klasse.

Toen was het de beurt aan AGOVV. Een te hoog opgelopen belastingschuld koste de club uiteindelijk de kop. Geluk bij een ongeluk voor ons was dat we van AGOVV al wel een wedstrijd hadden bijgewoond. Iets wat bij Haarlem en later ook Veendam helaas niet is gelukt. Onderstaande foto’s zijn van de wedstrijd tegen FC Zwolle in het seizoen 2010/2011. AGOVV eindigde dat jaar als 15e in de Jupiler League.
De amateurtak van AGOVV kon behouden worden door enkele investeerders en deze komt momenteel uit in de vierde klasse. Hiermee is CSV Apeldoorn nu de hoogst spelende vereniging van de stad.

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.