31/08/14 FC Basel 3-1 BSC Young Boys Bern

BSC Young BoysFC Basel31/08/14 – 16:00
FC Basel 3–1 BSC Young Boys
St. Jakob-Park
31.103 toeschouwers
Super League

Het einde van de vakantie is nabij. Aan alles komt een einde en zo ook aan onze fantastische weken in het buitenland. De eerste wedstrijd van de vakantie zijn we al bijna volledig vergeten terwijl de pot in Istres toch echt pas drie weken geleden is. Vijftien wedstrijden verder en heel wat ervaringen rijker parkeren we onze auto bijna op de snelweg, zodat we na de wedstrijd meteen richting huis kunnen. Een rit van een uur of acht in het vooruitzicht, maar daar denken wij nog even niet aan. Eerst sluiten wij onze trektocht af met een grote klapper in het St. Jakob-Park in Basel, waar de plaatselijke FC aantreed tegen de Young Boys uit Bern.

Basel is de laatste jaren oppermachtig in eigen land en weet ook in de Champions League met regelmaat hoge ogen te gooien. Sinds 2010 eiste Rot-Blau alle titels achter elkaar op. In totaal hebben de Basler er inmiddels 17, evenveel als Servette maar nog altijd tien minder dan Grasshoppers.
FC Basel 1893, zoals de club voluit heet, is lang niet altijd een titelkandidaat geweest in het Zwitserse. Sterker nog, pas sinds 1994 speelt de club weer op het hoogste niveau. Meer dan de helft van haar titels behaalde FCB dan ook in de huidige eeuw.

De laatste dag van augustus is helaas een regenachtige. We zijn al vroeg in de stad omdat we voor 10 uur onze camping moesten verlaten. Met nog vijf uur tot aan de aftrap lopen wij nog maar even naar het winkelcentrum dat zich rond het stadion bevind. Ongeveer alle bestaande winkelketens zitten gevestigd in het gedrocht dat luistert naar St. Jakob-Park. Gek genoeg blijken de winkels juist op de wedstrijddag gesloten waardoor wij linea recta op zoek gaan naar een andere schuilplaats tegen de regen. Een tunneltje aan de rivier naast het stadion biedt uitkomst. We staren een eind in de verte en bespreken deze fantastische vakantie.

In al ons gemeimer en gedroom over een volgende vakantie zien wij helemaal over het oog dat we ons pal voor Kunst bevinden. Kunst met de hoofdletter K, aangezien wij de combinatie van kunst en naakte vrouwen best kunnen waarderen. We nuttigen een biertje dat aangeschaft wordt bij een verkooppunt boven de rivier.

Met nog anderhalf uur te gaan lopen wij richting de poorten van één van de lelijkste stadions aller tijden (van de buitenkant dan he). Wij concentreren ons echter op wat er zich binnen gaat afspelen. Met een kaartje dat meer weg heeft van een busticket heten wij onszelf van harte welkom en gaan richting onze stoelen. Helaas hebben we één van de weinige niet-overdekte plekken in het stadion. Dit zal naarmate de wedstrijd vordert nog een flinke domper blijken.

We vergapen ons op de harde kern van Basel en op het scherm daarboven. De TV die er hangt is zelfs voorzien van een heuse tijdsbepaling wanneer wat wordt uitgezonden. De wedstrijd vangt aan met een aantal leuke liedjes van Basel kant en pyrotechniek vanuit het uitvak. Al snel komt de fris voetballende FC op voorsprong na een mooie aanval met González als eindstation. Ook van de kant van Basel is nu het nodige vuurwerk te zien.

Na 20 minuten maakt Streller er (in zijn 300e wedstrijd voor FC Basel) zelfs al 2-0 van en lijkt de wedstrijd al gespeeld. Zeker aangezien er een speler van Young Boys nu al met vuur speelt en binnenkort met 10 man verder lijkt te gaan moeten. BSC ontwaakt echter op tijd en de speler die al na een kwartier met vuur speelde maakt er 2-1 van. Nuzollo is de naam, hij wordt na een aantal smerige acties uitgefloten door alles met een Rood-Blauw hart.

De 2-1 blijft heel lang op het scorebord staan, ondanks grote kansen over en weer. Beide keepers zijn goed op dreef vandaag en willen allebei van geen wijken weten. Dat de gasten kunnen voetballen laten ze zien, alleen de treffer blijft uit. Basel compenseert de onmacht met kiezelhard spel. Het eindresultaat: “slechts” 6 gele kaarten voor FCB.

Tijdens dit leuke en harde spel vertrekken wij naar een aantal rijen naar boven. Een wolkbreuk die van geen ophouden weet zorgt ervoor dat wij het restant van de wedstrijd vanaf de plaatsen voor gehandicapten bekijken. Halverwege de tweede helft schrikken wij ons het leplazerus. Vaclík, de keeper van Basel, komt veel te traag uit en brengt de aanstormende Afum ten val. De scheidsrechter besluit het af te doen met een gele kaart.

Niet veel later komt er een grappig Japannertje binnen de lijnen die op een speelse manier een plaaggeest wordt voor de verdedigers van BSC. Basel krijgt meer grip en Kakitani maakt de 3-1, tot grote vreugde van alle supporters en aanwezige Japanners. Zo is de wedstrijd gespeelt en kan het rondje om het veld beginnen. De spelers bedanken ons en wij bedanken hun voor de getoonde inzet.

Na de wedstrijd snel naar de auto en binnen een mum van tijd zitten we op de snelweg richting huis. Onze 16e en tevens laatste wedstrijd van deze vakantie is een mooie gebleken. De uren die wij doorbrengen in onze Ferrari leveren ons een altijd leuke ideetjes op waar wij volgend jaar onze centjes uit kunnen gaan geven. Van Moskou tot Lissabon en van Tromso tot Athene, alles komt voorbij. De tijd zal het leren waar we tegen die tijd zijn. Eerst maar eens even een geslaagd seizoen bij elkaar hoppen en dan zien we wel weer verder.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.