28/04/22 Feyenoord 3-2 Olympique Marseille


28/04/22 – 21:00
Feyenoord 3-2 Olympique Marseille
Stadion Feijenoord
45.000 toeschouwers
UEFA Conference League

Twintig jaar geleden is het dat Feyenoord voor het laatst in een Europese halve finale stond. Dat we het er dus van moeten nemen deze keer is vanaf het eerste moment duidelijk. Vroeg in de middag trekken we dan ook al richting Oude Haven om ons naast de fanzone van Marseille, in het zonnetje, op een terras te positioneren. De 1.500 supporters van l’OM dienen daar ook te verzamelen en rond 18:00 trekken ze in één grote stoet richting de Kuip. Dit gaat redelijk vlekkeloos, tot het moment dat ze Stadionplein opgestuurd worden. Daar vliegt het één en ander over en weer aan fakkels, flesjes en een enkele steen.

Eenmaal binnen blijkt de Kuip al ruim van te voren helemaal afgeladen te zijn. De wedstrijd was dan ook binnen enkele tientallen minuten volledig uitverkocht. De toch al zeer gespannen sfeer wordt met ouderwets Rotterdamse teringherrie tot een kookpunt gebracht.
De opkomst is vervolgens één groot spektakel. “Never stop dreaming” valt er te lezen op de grootse sfeeractie die de hele Noordzijde bedekt. Uiteraard gaat dit doek gepaard met de nodige fakkels en rookpotten. Ook de Marseille-supporters, die over drie verschillende vakken zijn verspreid, laten zich niet onbetuigd. In de gauwigheid tellen we toch alweer de doekjes van vijf of zes verschillende ultragroepjes aan de plexiglaswand, en allemaal heb ze het nodige vuurwerk mee naar binnen weten te krijgen.

De spelers van Feyenoord begrijpen wat er van hun gevraagd wordt vanavond en jagen Marseille vanaf het allereerste moment af. Onder andere Dessers en Senesi krijgen al vroeg de mogelijkheid om de score te openen. Toch blijkt ook de bliksemsnelle Bamba Dieng een plaaggeest voor de, toch wat trage, Rotterdamse defensie. Feyenoord mag van geluk spreken dat de spits tot tweemaal toe niet het net weet te vinden.

Wie zijn vizier wel op scherp heeft staan deze avond is Cyriel Dessers. Hij zet de Kuip na een kleine twintig minuten is vuur en vlam als hij op aangeven van Sinisterra de Rotterdammers op voorsprong puntert.
Nauwelijks bekomen van deze goal mag het Legioen elkaar weer in de armen vliegen als ditmaal Sinisterra op aangeven Reiss Nelson de voorsprong verdubbeld. 2-0 Na een slordige twintig minuten. Waar vooraf de meest gehoorde gedachte was “eerst maar eens van Marseille winnen” begint nu het besef in te dalen dat een nieuwe Europese finale echt mogelijk is voor Feyenoord.

Maar Feyenoord zou Feyenoord niet zijn als het vanuit deze riante positie toch weer in de problemen weet te komen. Hoewel de 2-0 stand anders doet vermoeden, controleert Feyenoord de wedstrijd niet. Het spel golft namelijk op en neer en vooral spelmaker Payet strooit met levensgevaarlijke steekballetjes die continu voor Frans doelgevaar zorgen. En dan hebben we ook Bamba Dieng nog. Hij weet, kort na de 2-0, zijn derde kans wel te benutten en produceert hiermee de aansluitingstreffer voor de Franse grootmacht.
Vijf minuten voor rust valt ook nog de 2-2 via Gerson en zo kan Feyenoord na rust weer vanaf nul beginnen.

Nu is dat iets wat je wel aan Cyriel Dessers over kan laten. Tot afgrijzen van de Franse coach, die in de rust met Pape Gueye (middenvelder) voor Cédric Bakambu (spits) meer controle probeerde te krijgen, ligt de bal binnen 10 seconden na de aftrap alweer achter Mandanda. Marseille mocht nota bene aftrappen, maar Ćaleta-Car lijkt nog met zijn hoofd in de kleedkamer te zitten als hij veel te kort terug speelt op Mandanda. Dessers weet hier tussen te komen en zet de Rotterdammers wederom op voorsprong. Hiermee is Dessers de eerste speler die 10 maal weet te scoren in de Conference League.

Na deze goal krijgt Marseille steeds meer grip op de wedstrijd. De kansen voor Feyenoord worden steeds sporadischer. Invaller Linssen krijgt nog een kans, maar voor de rest hangt Feyenoord vooral in de touwen. In de slotfase drukt Marseille echt door en krijgt warempel Marciano nog de kans om zich te onderscheiden met enkele goede reddingen in de slotfase. In de blessuretijd heeft Alireza de 4-2 nog op de voeten liggen, maar ook hij faalt oog in oog met de keeper.

Zo wint Feyenoord de eerste halve finale met 3-2 en is het weer iets dichterbij de finale in Tirana. Al zullen maar heel weinig Feyenoorders het daar al hardop over durven te hebben, want het wordt moeilijk volgende week in de heksenketel van Marseille, heel moeilijk…

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.