15/05/22 SK Slavia Praha 1-2 AC Sparta Praha


15/05/22 – 17:00
SK Slavia Praha 1-2 AC Sparta Praha
Sinobo Stadium
17.000 toeschouwers
Fotbolová Liga

De indeling van de Tsjechische competitie zorgt ervoor dat de hoofdmaaltijd meteen onze laatste wedstrijd is dit weekend. Na het vroege bezoek aan Bohemians Praha 1905 II gaan we met het OV snel door naar de volgende wedstrijd. Gisteren kwamen we er onderweg naar de hoofdmacht van Bohemians Praha al langs en vandaag is het Sinobo Stadium van Slavia onze eindhalte. We pinnen nog even wat Tsjechische Kronen in het naastgelegen winkelcentrum en halen eenmaal binnen direct een Klobasa en een halve liter pils. We zoeken een plaatsje in de zon, welke dan ook de gehele wedstrijd op onze knar blijft staan. De zonnebrand hebben we helaas niet bij, maar we gaan er stiekem vanuit dat we van het weekend al genoeg zonuren hebben gemaakt om geen nare nasmaak aan de wedstrijd over te houden.

Langzamerhand loopt het stadion vol, op het uitvak na. Er hebben ongeveer 250 supporters van Sparta Praag de oversteek gemaakt terwijl hun vak veel meer kan bergen. Toen we kaarten voor de wedstrijd kochten bestond de kans dat Slavia hier vandaag, tegen de aartsrivaal, kampioen van Tsjechië kon worden. Helaas besloot Slavia vervolgens dat het wel een goed idee was om te verliezen tegen Hradec Králové en gelijk te spelen tegen Banik Ostrava en Plzen, waardoor laatst genoemde afgelopen woensdag de titel al kon binnen halen en wij, in plaats van een kampioenswedstrijd, een veredelde oefenwedstrijd zien deze middag. Dit verklaard ook de vele lege plekken vandaag in het stadion, ondanks dat de wedstrijd binnen enkele minuten was uitverkocht.

De aftrap is vocaal weliswaar leuk, maar qua vuurwerk en tifo blijft de teller voorlopig op 0 staan. We gaan er vanuit dat er nog wel het één en ander zal komen, maar dat de aftrap zo tam verloopt doet ons het ergste vermoeden. Op het veld is Slavia beduidend de betere ploeg, al lijken de gasten zich als een vis in het water te voelen met de countertactiek in welke ze min of meer geforceerd worden. De grootste kansen zijn dan ook voor Sparta, met het binnenlopen van de 0-1 door Čvančara als logisch gevolg.

Het gemor op de tribune begint dan ook meteen. In de loop der jaren is Slavia zich verheven gaan voelen boven de andere teams uit Praag. Op basis van de resultaten van de afgelopen paar jaar hebben ze best een punt, al is dit gedrag toch wel wat overmoedig. Zeker als je ziet dat er in de 70 jaar hiervoor maar zeven prijzen in totaal werden bemachtigd, tegenover bijvoorbeeld 41 van Sparta. Sowieso hebben we, als Rotterdammers, eigenlijk wel genoeg van Slavia gezien inmiddels dit seizoen. Dus stiekem: hup Sparta.

Vlak voor rust komt Slavia wel op gelijke hoogte via Ševčik, waardoor we met een gelijke stand gaan rusten. De rust is meteen het startschot voor de slechtst getimede pyro-actie ooit, want op het moment dat alle spelers van het veld zijn ontsteekt de Tribuna Sever een flinke lading fakkels. Wij kunnen er uiteraard wel van genieten, maar kunnen ons niet ontdoen aan het gevoel dat de actie voornamelijk borstklopperij is.

Wij halen snel nog even wat drinken en komen doorrookt terug. Het rookvrije stadion is ook akelig mislukt, want er staat rustig 200 man te roken in de wandelgangen van het stadion.
Direct na de rust compenseert Slavia het ontbreken van een goede sfeer op vocaal gebied. Er wordt een flinke tifo actie uitgerold, welke niet geheel onverwacht verwijst naar de veldslag bij de Burger King. Deze schijnt, ondanks een flinke numerieke minderheid (16 Slavia tegen 40 Sparta) flink in het voordeel van Slavia te zijn uitgevallen en dat wordt dan ook breed uitgemeten. Ondersteund met wederom een lading fakkels wordt dit toch wel de beste sfeeractie die we in tijden hebben gezien in het buitenland. Sparta beperkt zich vandaag tot het vocale gedeelte, al weten we niet in hoeverre ze wel intenties hebben gehad voor vuurwerk. Ondanks het ontbreken van een sfeeractie aan deze zijde blijven wij vandaag stiekem toch voor Sparta, puur vanwege de uitstraling die de club op ons heeft.

De wedstrijd gaat redelijk gelijk op tot ongeveer een kwartier voor tijd. Na een onhandige overtreding komt Sparta met tien man te staan en dit is dan ook het teken om vol voor de derbywinst te gaan voor de thuisploeg. Er staat dan weliswaar niets meer op het spel, maar dan kan er wel weer een zomer lang gezegd worden dat ze de grootste van de stad zijn. Niets blijkt echter minder waar. De enige kans die Sparta nog krijgt is een vrije trap en deze wordt kiezelhard de kruising ingejaagd door Adam Hložek. Slavia komt deze klap niet meer te boven en zeker nadat Plavšić ook nog van het veld wordt gestuurd wegens natrappen is de overwinning voor de gasten binnen. Deze wordt uiteraard gevierd met de supporters.

Aangezien wij het vak ernaast zitten blijven we nog even om te zien hoe het feest wordt gevierd. Tussen de Sparta-supporters die toch op het thuisvak zijn gaan zitten genieten wij nog even na van ons geslaagde weekend. In een tijdsbestek van 50 uur hebben we 6 wedstrijden mogen aanschouwen, iets wat op maar weinig plekken tot de mogelijkheden behoord. Moe maar voldaan stappen wij de auto weer in richting Rotterdam.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.