13/11/22 SC Heerenveen 2-1 SC Cambuur


13/11/22 – 14:30 
SC Heerenveen 2-1 SC Cambuur
Abe Lenstra Stadion
23.800 toeschouwers
Eredivisie 

Na een reeks van 8 wedstrijd in het buitenland, die op 1 oktober begon bij Olympic Charleroi en duurt tot afgelopen zondag bij Juventus, is het weer eens tijd voor een wedstrijd op Nederlandse bodem. Al zullen er vast mensen zijn die van Friese derby tussen Heerenveen en Cambuur niet als Nederlands zien, hoeven we in ieder geval vandaag geen landsgrens over. Na een uur of twee rijden parkeren wij bij een Mac vlakbij het stadion en na nog een burger genuttigd te worden lopen we richting het Abe Lenstra stadion.  

We zitten vandaag op de elitaire tribune, dus bij binnenkomst vinden ze het zelfs voor deze wedstrijd niet nodig om hier ook maar iemand te fouilleren. Ook de mensen die bij het scannen van hun kaart een kruis krijgen, mogen gewoon doorlopen en zo lijkt het allemaal maar vriendelijk te zijn hier in Heerenveen. Ongetwijfeld zal dit bij het uitvak en op Nieuw Noord er anders aan toe gaan, maar wij hadden hier vandaag een volledige pyro-actie mee naar binnen kunnen smokkelen. Gelukkig komen wij onder andere wel voor het vuurwerk, maar zijn we zodanig braaf dat wij ons hier zelf niet meer mee bemoeien. 

Met nog een kwartier tot de aftrap begint de thuisploeg alvast met zijn sfeeractie. Deze vroege timing zorgt er wel voor dat tegen de tijd dat er afgetrapt gaat worden de rookdampen alweer bijna zijn opgetrokken, maar ook bij de aftrap worden er nog wat rookpotjes tegenaan gegooid. Vanuit de kant van Cambuur blijft het verdacht rustig met slechts een paar rookpotjes, maar in de tiende minuut van de wedstrijd komen we erachter dat zij al het vuurwerk slechts bewaard hebben tot een later moment. 

Opeens wordt er vanuit het uitvak een fors aantal rookpotten gegooid en deze eindigen zowel op het veld als op de naastgelegen thuisvakken. Scheidsrechter Lindhout legt de wedstrijd uiteraard stil, met de kanttekening dat dit meteen de laatste waarschuwing is voor vandaag en hij dreigt dus met een directe staking. Ook de stadionspeaker is nogal verbouwereerd en spreekt de gasten uit Leeuwarden teleurgesteld toe, al lijkt het ons dat de supporters uit Leeuwarden hier maling aan zullen hebben. Wel staat de wind verkeerd om de wedstrijdd langdurig stil te leggen en blijft de zwarte rook voornamelijk hangen in het vak waar het vandaan werd gegooid, dus het duurt niet al te lang voordat we weer kunnen voetballen. Het leek meer op een soort protestactie, maar de spelers van Cambuur hebben dit positief opgevat want direct na de hervatting komen ze op voorsprong. Na een uitgespeelde aanval mag Jamie Jacobs alleen op WK-ganger Andries Noppert af, omspeelt hem en tikt de bal in het lege doel.  

Als men de huidige ranglijst erbij zou pakken zou je zeggen dat Heerenveen deze derby makkelijk zou moeten winnen, maar Cambuur brengt zodanig veel vechtlust dat het de bovenliggende partij is. Mede in het zadel geholpen door een onthutsend flets spelend Heerenveen overigens. Pas na een half uur komt er wat pit in de wedstrijd wanneer een veelbelovende counter hardhandig (maar legaal) onderbroken wordt omdat er een speler van Cambuur op de grond ligt. Bij Sydney van Hooijdonk valt dit overduidelijk verkeerd want die trekt een sprint en probeert de halve selectie van Cambuur eigenhandig te lijf te gaan. Uiteindelijk worden er twee spelers van de thuisploeg op de bon geslingerd en kunnen we weer verder. Wel lijkt dit de motivatie te zijn die er vandaag nodig was, want een minuut later kopt Amin Sarr de gelijkmaker binnen via de onderkant van de lat. 

Na de rust neemt Heerenveen dan eindelijk het heft in handen, al blijft Cambuur in de counter gevaarlijker dan dat het Abe Lenstra Stadion zou willen. Wel komen ze na een paar mega kansen gemist te hebben tien minuten voor tijd dan eindelijk op voorsprong, wanneer Anas Tahiri precies door een kluit van spelers doorschiet buiten bereik van de doelman waarvan het zicht hierdoor ontnomen was. Tahiri trekt zijn shirt uit, het stadion ontploft en zo lijkt deze editie van de Friese derby een prooi te zijn voor de thuisploeg.  

Het wordt toch nog verdacht spannend, eerst omdat Noppert compleet verkeerd uit zijn doel komt, maar de kans op open doel wordt vanaf een meter of 35 uit een niet al te makkelijke hoek gemist. In de allerlaatste seconden van de wedstrijd redt Noppert zijn ploeg door een gekraakt schot nog over de lat te tikken en is deze wedstrijd met de hakken over de sloot een prooi geworden voor Heerenveen. Hiermee sluiten wij het hoofdstuk voor betaald voetbal in 2022 alvast af, aangezien het WK volgende week begint. Ongetwijfeld zal het niet onze laatste van het jaar geweest zijn, maar wel wat betreft het betaalde voetbal.      

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.