26/11/13 AFC Ajax 2-1 FC Barcelona

26/11AjaxFC Barcelona/13
AFC Ajax 2-1 FC Barcelona
Amsterdam ArenA
52.130 toeschouwer
UEFA Champions League

De 75e europese wedstrijd in de Amsterdam ArenA van Ajax zal er eentje worden die geen enkele toeschouwer snel zal vergeten. Het zou een gouden overwinning worden met een inktzwarte rand.

De Europacup-dag begon, traditiegetrouw, weer lekker vroeg in het centrum van de stad. Een stad die, in vergelijking tot drie weken terug, behoorlijk rustig was. Geen duizenden dronken, zuipende en zingende Schotten, maar slechts enkele verdwaalde Catalanen struinden verbaasd en half high over de Wallen. Ondanks de grote nederlaag in Camp Nou (het stadion waar wij goede herinneringen aan hebben) proefde je in Amsterdam de hoop en het geloof in een stunt deze avond tegen het grote Barcelona. Weliswaar ontbrak met Lionel Messi de absolute superster en misten de Catalanen ook basisspelers als Victor Valdés, Dani Alves, Jordi Alba en Adriano maar dit zou nooit een excuus mogen zijn voor de Spaans kampioen die haar 250e Europese wedstrijd speelde.

De Ajacieden op het veld leken hetzelfde geloof te hebben in een stunt als de supporters in de stad en op de tribune. In een kolkende ArenA stormden de elf van Frank de Boer richting het doel van Pinto. Ajax is oppermachtig op het veld en op de tribune hoor je de supporters het verbaasd tegen elkaar zeggen “Barça weet het niet meer.” De ontlading na de 1-0 van Serero was dan ook enorm. Het gehele Ajax-publiek toonde zich sinds lange tijd weer een echte twaalfde man en de sfeer is fantastisch in de ArenA.

Na ongeveer 38 minuten slaat dit volledig om. Vanaf de F-side valt een man naar beneden en deze blijft roerloos op het beton liggen. Vooral de reactie van de fotografen in de buurt is misselijkmakend. Ze draaien zich van het veld om naar de tribune om snel een paar plaatjes te schieten van de man in zijn, steeds groter wordende, plas bloed om zich daarna direct weer om te draaien en lens weer op Neymar en co te richten.
Vak410 en de F-side vallen stil en kijken enigszins verbijsterd naar het bizarre tafereel in de gracht.
Terwijl de man in de gracht vecht voor zijn leven valt op het veld de 2-0. Danny Hoesen mag zijn naam vlak voor het rustsignaal noteren op het scorebord. Een mix van afgrijzen en blijdschap vult de ArenA aan de zuidzijde. De andere supporters, die niet doorhebben wat er aan de hand is, vieren het feestje.

Na de rust draait de wedstrijd volledig om. Ricardo van Rhijn blundert gigantisch met een te korte terugspeelbal die onderschept kan worden door Neymar. Veltman trekt aan de noodrem en moet dit bekopen met rood en de bal gaat op de stip. Aanvoerder Xavi schiet de aansluitingstreffer voor de Catalanen achter Cillessen, 2-1.
Ajax komt zwaar onder druk te staan in een verder vrij stille ArenA. De man is inmiddels per traumaheli naar het ziekenhuis vervoert en 410 en de F-Side besluiten na een stilte van ruim 30 speelminuten weer 100% achter Ajax te gaan staan. “Voor gevallen supporter en voor Ajax” zeiden ze. De sfeer die hierop volgde was ongekend. Beide vakken gingen keihard en Ajax houdt, met steun van de supporters, stand tegen Barcelona. Een ongelofelijke stunt.
Echt gefeest word er echter niet op Zuid, de gedachten gingen uit naar de gevallen supporter. Hij vecht voor zijn leven en dat is de belangrijkste wedstrijd die nog gewonnen moet worden.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.