08/08/15 FC Nantes 1-0 EA Guingamp

FC NantesEA Guingamp08/08/15 – 21:00
FC Nantes 1-0 EA Guingamp
Stade de la Beaujoire
27.248 toeschouwers
Ligue 1

Vandaag hebben wij één van de twee derby’s van Nantes op het programma staan. Les Canaris treden in eigen huis aan tegen EA Guingamp.
Met nog meer dan 5 uur voor aanvang vertrekken wij maar alvast richting Nantes, wat maar net iets meer dan een uurtje rijden is. Via een aantal grounds komen wij met meer dan drie uur speling aan op de plaats van bestemming.

We doden onze tijd met fastfood en lopen zo langzaam mogelijk richting het stadion. Onderweg vermaken wij ons kostelijk met een gezin uit Magdeburg, dat het nodig vond om totaal gehuld in Magdeburg-kledij naar het stadion te komen. Wij herinneren ons nog een aantal Dynamo Dresden-liedjes van ons bezoekje in mei en zetten deze in. Na enkele keren achterom gekeken te hebben versnellen ze hun pas en al snel verloren wij de toch enigszins nerveuze supporters uit het zicht. Niks is hatelijker dan voetbaltoeristen die hun eigen club willen profileren op bezoek bij een andere club. Zo hadden we naast deze Duitsers bijvoorbeeld bij Atlético Madrid een stel dronken Amsterdammers die het nodig vonden om Ajax-liedjes aan te heffen in de rij voor het Calderón. Groundhoppen gaat om het opgaan in de cultuur en beleving bij een andere club, niet om te laten zien bij welke club je tweewekelijks zelf op de tribune zit.

FC Nantes, opgericht in 1943 na een fusie tussen vijf clubs in Nantes, is achtvoudig landskampioen van Frankrijk. In 1963 promoveerde de club naar de Ligue 1 en speelde daar 44 seizoenen achter elkaar. In die reeks eindigde de club slechts zeven keer niet in de top tien. Na de laatste titel in 2001 gaat het minder met de club. Les Canaris degraderen tot twee maal toe uit de Ligue 1, op dat niveau is de club sinds 2013/2014 weer actief.

Een sjaal hebben we al snel te pakken en met nog anderhalf uur voordat de wedstrijd begint zitten wij kaar op onze tribune. Aan de overkant stroomt de harde kern goed vol en beginnen de voorbereidingen voor de tifo alvast.
Wij gapen een beetje voor ons uit en hebben echt ieder stoeltje van het stadion drie keer uitvoerig bezichtigd. De spelers komen het veld op en zo begint de aftrap voordat we er erg in hebben.

De tifo bevat een voetbal uit de jaren ’20 en wordt daarna bedekt met bril en snor. Het nut hiervan zien we niet maar het ziet er best grappig uit.
Guingamp beperkt zich tot een berg vlaggen en gezang. Het gezang zullen we de komende 90 minuten slechts sporadisch horen. Nantes heeft voorlopig op Saint-Etienne na de grootste harde kern die we in Frankrijk zien en ze gaan eigenlijk de hele wedstrijd hard.

Over de wedstrijd zouden wij graag van alles vertellen maar dit is echt onmogelijk. Zoals vaker blijkt grossieren de Fransen in foute passes zodra het 16 meter gebied in het zicht komt.
Zo ook bij Nantes, al komt dit voornamelijk door Guingamp zich beperkt zich ingraven en iedere bal zonder duidelijk doel naar de overzijde knalt.
Nantes gooit er in de 43e minuut (oprichtingsjaar van de club) maar wat vuurwerk tegenaan en dit is dan ook het meest opwindende van de eerste helft.

In de tweede helft maakt Kolbeinn Sigthorsson zijn entree, al komt dit het voetbal nog niet echt ten goede. Hij maakt er een sport van zich niet met het spel te bemoeien en dit lukt goed, maar hij is zeker niet de enige vandaag.
Zo lijken wij ons op te mogen maken voor de volgende 0-0 in Frankrijk.

Vlak voor tijd is het opeens raak. Nantes krijgt hulp van Sorbon, centrumverdediger van Guingamp, die de bal achter zijn eigen doelman werkt.
Guingamp gaat opeens aanvallen en is hier nog verbazend goed in. In vijf minuten kunnen ze echter weinig schade meer aanrichten. Deze wedstrijd eindigt in 1-0 en in 180 minuten is het nog geen speler gelukt om een doelpunt te maken voor eigen team. Dit biedt ontzettend veel hoop en we kijken dan ook al uit naar de volgende vijf wedstrijden in Frankrijk!

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.