02/08/22 Union Saint-Gilloise 2-0 Rangers FC


02/08/22 – 20:45
R. Union Saint-Gilloise 2-0 Rangers FC
King Power Stadion Den Dreef
11.100 toeschouwers
Voorronde UEFA Champions League

Na onze seizoensouverture bij Mechelen en Westerlo hebben wij de Belgische smaak te pakken en binnen een mum van tijd duiken we weer de grens over voor een wedstrijd. Ditmaal niet in de Jupiler Pro League, maar voor de voorronde van de UEFA Champions League. Union St.-Gilliose, dat de sensatie was van het vorige seizoen en het kampioenschap enkel misliep door het Belgische play-off systeem, zal aantreden tegen Rangers FC. Aangezien het eigen stadion niet voldoet wordt er uitgeweken naar Leuven, wat ons dan weer het eerste bezoek sinds de verbouwing op Den Dreef oplevert. Sinds ons bezoek van april 2014 tegen RAEC Mons is er flink wat veranderd.

Zoals we eigenlijk altijd doen als we een Europese wedstrijd zien, duiken we het centrum in om wat mee te krijgen van de sfeer van de uitsupporters. Vandaag mengt ook Union zich aangezien zij ook in een andere stad spelen, maar de Rangers lijken in grotere getalen aanwezig in het centrum. Wij ploffen er maar eens tussen en nuttigen net zoals de aanwezige Schotten een paar biertjes. Als de zon eenmaal achter de gebouwen verdwijnt lopen we tezamen met de Schotten richting het stadion.

We kunnen nog een speech gaan geven over de afgrijselijke naam die ze het stadion hebben toebedeeld, maar dit laten we voor het gemak maar achterwege. De verbouwing daarentegen is wel goed gelukt en we nemen plaats op de tweede ring van de Noordtribune. Richting de aftrap komen we tot de conclusie dat het goed vol zit en beide clubs er een feest van maken op de tribune. Union heeft bij de aftrap nog een pyro in huis, waarvan een deel op het veld eindigt. Met het geld dat er achter de vereniging zit zal deze boete waarschijnlijk wel voor lief worden genomen. De Rangers beperken zich tot het vocale deel, maar heeft dan weer het voordeel dat ze op het veld sterker openen dan de thuisploeg.

Ondanks dat we Giovanni van Bronckhorst meer dan dankbaar zijn voor zijn bewezen diensten in Rotterdam, weten we ook maar al te goed dat het voetbal vaak niet om aan te zien is. Zo ook vandaag, want ondanks de sterkere opening is het Union dat al snel door heeft dat er iets te halen valt. Na een minuut of tien werpen ze de spanning van zich af en vanaf dat moment wordt het langzaam maar zeker de betere ploeg. Het lijkt vooral een kwestie van mentaliteit, want vooral in de duels zijn het de Belgen die vreemd genoeg vele malen feller zijn. Dit overwicht wordt steeds duidelijker zichtbaar en binnen het half uur komen ze ook nog op voorsprong wanneer Teddy Teuma de bal pardoes voor zijn voeten krijgt en vol overgave de verre hoek weet te vinden.

Het stadion ontploft en zo lijkt het sprookje van vorig jaar dit jaar doorgezet te kunnen gaan worden. Deze wedstrijd is tenslotte de eerste Europese graadmeting sinds 1965 en daarmee dus ook het eerste bewijs dat de club op Europees niveau weer iets kan betekenen. Dit resultaat wordt tenslotte geboekt tegen de verliezend finalist van de Europa League van afgelopen jaar. Union blijft ook na de eerste goal de baas en de voorsprong wordt tamelijk eenvoudig richting de rust getrokken. Inmiddels gaat de zon ook eindelijk onder en wordt het op onze tribune iets aangenamer om naar de wedstrijd te kijken.

Sinds deze ondergaande zon is de sfeer in Leuven er alleen maar op vooruit gegaan. Waar in de eerste helft alleen de korte zijde voor sfeer zorgde en af en toe grote moeite had om boven de Rangers uit te komen, is Union na rust zowel op het veld als op de tribune de baas. Alle zijdes beginnen elkaar op te jutten, wat resulteert in een kolkende sfeer. Voor zover de Rangers nog de intentie hadden om een goed resultaat te boeken, steken de supporters van Union hier hoogstpersoonlijk een stokje voor.

Union heeft een duidelijk overwicht en komt eigenlijk nooit in gevaar. Met nog een kwartier op de klok wordt de Bosnische scheidsrechter richting het VAR scherm geroepen wegens een vermeende handsbal van Rangers. De leidsman gaat mee in het advies van de VAR en hiermee krijgt Union de uitgelezen kans om zichzelf een uitstekende positie te verschaffen voor de return. Aanvoerder Teuma draagt dit buitenkansje over aan Dante Vanzeir, wie deze kans dan ook benut. Even later mag Vanzeir ook nog alleen af op de doelman, maar McLaughlin weet nog grotere schade af te wenden.

De wedstrijd eindigt dus enigszins onverwacht in een 2-0 overwinning voor Union. Naast de goede wedstrijd, van de Belgen tenminste, zijn wij voornamelijk te spreken over de goede sfeer die deze wedstrijd met zich mee heeft gebracht. Zo zit voor ons wedstrijd nummer drie van het seizoen er weer op en keren wij voldaan weer huiswaarts.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.