26/02/23 Olympique de Marseille 0-3 Paris Saint-Germain


26/02/23 – 20:45
Olympique de Marseille 0-3 PSG
Orange Vélodrome
65.894 toeschouwers
Ligue 1

Tegenwoordig hebben wij het voornamelijk te doen met wedstrijd in de marge, met als doel om in zoveel mogelijk verschillende stadions een wedstrijd te bekijken. De lagere niveaus, zoals Marignane en Ardziv eerder dit weekend, hebben zeker hun charme, maar ook wij vinden een beladen wedstrijd met hoge belangen natuurlijk toch nog net een stukje leuker. Olympique de Marseille – Paris Saint-Germain, oftewel Le Classique, is natuurlijk zo’n wedstrijd die de moeite waard is en wij tasten hier dan ook diep voor in de buidel. Dat het Stade Velódrome voor ons een revisit is en wij ook meteen verplicht zijn om kaarten te kopen voor de volgende thuiswedstrijd (kaarten werden verkocht in duo-packs) nemen wij op de koop toe.

Ruim van tevoren bevinden wij ons bij het stadion en de sfeer zit er een paar uur voor de wedstrijd al goed in. Het sier- en knalvuurwerk vliegt ons om de oren en als onze oren niet nog klapperden doen ze dat wel van het volume van het gezang. Wij kijken tevreden toe en proberen er zoveel mogelijk van mee te krijgen. Een supporter hoort ons nog praten in het Nederlands en we krijgen dan ook meteen de vraag waar we vandaan komen. Of Rotterdam hier goed in de smaak zou vallen na vorig seizoen vragen wij ons af, dus we besluiten de beste Fransoos met een kluitje het riet in te sturen met een gelogen antwoord.

Wij hebben geleerd van ons vorige bezoek, waar we uiteindelijk maar net op tijd binnen waren en betreden nu een uur van tevoren de trappen van het stadion. Het abonnement op de sportschool komt vandaag goed van pas, want we zitten op rij 88. Eenmaal boven ploffen we neer, onder een striemend fluitconcert. Dit had vermoedelijk niets met ons te maken, want tegelijkertijd komen de gasten uit Parijs het veld op.

Vlak voor de aftrap richting wij onze camera op Virage Sud, want wij hadden vernomen dat er wel eens een grote tifo plaats kon gaan vinden. We worden niet zeker niet teleurgesteld, al valt de gehele actie nog bijna in het water omdat een deel van het spandoek niet omhoog wil komen. Dat het vuurwerk ontbreekt is enigszins jammer, al geeft dit ons wel hoop op een eventuele volgende actie. Marseille begint de wedstrijd fel, al ontstaat de enige echte kans alleen maar door Kimpembe die alle spieren in zijn bovenbeen lijkt te scheuren en zeer pijnlijk naar de grond gaat. We hopen dat Marseille de bovenliggende partij blijft, al is het alleen maar voor de sfeer in het stadion.

Vooraf hadden wij al uitgesproken dat het wel een doemscenario zou zijn als er binnen het half uur een 0-2 stand op het bord zou staan. Alsof wij de goden hadden verzocht komt dit scenario precies uit. Eerst is het Messi die diep geeft op Mbappé, die tamelijk simpel de verre hoek weet te vinden. Een paar minuten later is het Mbappé met een werkelijk prachtige assist, die alleen maar binnengelopen hoeft te worden door Messi. Bij beide doelpunten is duidelijk te zien dat deze geproduceerd worden door misschien wel de twee grootste voetballers van dit jaar. De sfeer valt volledig weg, want evenals bij de Nederlandse Klassieker is uitpubliek inmiddels al meer dan een decennium niet toegestaan. Wel moet de Franse ME regelmatig ingrijpen met hun schilden want er vliegt nogal veel richting de spelers van PSG wat schade aan zou kunnen richten.

In de rust blijven we lekker op onze plekken zitten. Voor de wedstrijd duurde het halen van de versnapering al een half uur, laat staan hoe druk het is in de rust. Wel zien we tot onze grote verbazing dat het is gaan sneeuwen. Hebben wij weer, de enige sneeuwbui in Marseille van het jaar valt precies wanneer wij er zijn.

In de tweede helft zien we het resultaat van een wedstrijd die al is gespeeld. Het vuur is op de tribunes weer terug, maar bij de spelers van Marseille is het er echt wel uit. PSG speelt zich tamelijk eenvoudig naar het derde doelpunt. Wederom is Mbappé de doelpuntenmaker, want na een stijlvol lobje van Messi als assist volleert hij hem keurig binnen. Marseille krijgt regelmatig kansen, maar een eretreffer is vandaag te veel gevraagd. Wel heeft Virage Nord nog een grote pyroshow voor ons in petto, waardoor wij ons keurig blijven vermaken.

Het is veelzeggend dat scheidsrechter Turpin, die wij nog goed kennen van Feyenoord – AS Roma, vandaag geen enkele kaart nodig heeft om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Met de 0-3 stand is het op het veld inmiddels wel gespeeld en ook de wisselspelers kunnen hier geen verandering in brengen. Paris Saint-Germain speelde vandaag als een elftal van wereldklasse en Marseille mist simpelweg de kwaliteit om daar een vuist tegen te maken. Waar Marseille in de beker nog onverwacht wist te winnen, worden ze vandaag afgedroogd door het sterrenensemble uit Parijs.

Wij gaan tussen de mensenmassa buiten op zoek naar zo’n handige step, want we willen zo snel mogelijk richting het hotel bij het vliegveld. Met vijf uurtjes slaap staan we alweer op het vliegveld en stijgen we op richting Nederland. Tot zover weer een geslaagd weekend Marseille, al hielpen alle uitslagen helaas niet mee.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.