08/11/15 Olympique Lyonnais 3-0 AS Saint-Étienne

Olympique LyonAS Saint-Etienne08/11/15 – 21:00
Olympique Lyonnais 3-0 AS Saint-Étienne
Stade de Gerland
38.752 toeschouwers
Ligue 1

Op deze milde novemberavond is het tijd voor een revisit aan een club en stadion die wij toch wel een beetje in ons hart hebben gesloten. We nemen afscheid van het Stade de Gerland met de derby tegen Saint-Etienne. In de winterstop verlaat L’Olympique dit prachtstadion voor een veel te grote, moderne grafbak aan de rand van de stad. Lang leve het EK.

Na onze bezoeken tegen Stade Rennais en Astra Giorgiu waren wij vastbesloten om nog eens terug te keren. Dat wij de derby nog te zien krijgen in het Stade de Gerland maakt ons gelukkig, al blijven de uitsupporters vandaag weg, uit onvrede over de hoeveelheid beschikbaar gestelde kaarten voor het uitvak. (slechts 600 van de 2000)

Na in een Irish pub Feyenoord-Ajax gezien te hebben trekken wij met de metro richting het stadion. Bij het uitstappen van de metro zien wij een overvloed aan agenten, zeker aangezien er geen enkele uitsupporter aanwezig is. Deze agenten krijgen het nog verdacht zwaar te verduren. Het plein waarop menig supporter zijn PMDS houdt heeft meer weg van een slagveld dan van een gezellige plek om bier te drinken. Het duurt niet lang of het eerste vuur is zichtbaar en er breken zware rellen uit. Eerst bier, dan stenen en vervolgens krijgen de agenten ook nog vuurwerk voor hun kiezen. Een flinke berg traangas tot gevolg, waar ook wij last van hebben.

Hierna begeven wij ons naar de ingang waar een paar Franse pipoos in geel jasje moeilijk gaan lopen doen over onze camera. Eerder moesten wij hem al bij Karlsruhe inleveren en wij zijn vastberaden om dit niet nogmaals te laten gebeuren. Na het derde poortje en duizend pogingen om uit te leggen dat het geen afneembare lens betrof is het ons eindelijk gelukt om onze camera het stadion in te krijgen.

De Derby du Rhônes Alphes (ook wel simpelweg “Derby du Rhône” genoemd, maar deze naam is oorspronkelijk voor de derby tussen Servette FC en FC Sion.) is een van de hevigste rivaliteiten in Frankrijk. Alleen de rivaliteit tussen PSG en Marseille kan hier aan tippen, maar dit betreft geen derby. De rivaliteit tussen Lyon en ASSE stamt uit 1951, toen beide teams elkaar voor het eerst troffen. Beide stadions liggen slechts 31 kilometer uit elkaar en beide clubs hebben een grote supportersschare. Hoewel L’OL in de recente geschiedenis de meeste titels won, is de groene buur nog altijd de meer succesvolle club, met tien landstitels op haar palmares.

Vanaf onze plekken op de lange zijde aanschouwen wij dat Virage Nord zich aardig heeft ingespannen. Een stuk of twaalf doeken komen overal vandaan tevoorschijn. Toch hadden wij liever gezien dat er één groot doek was gemaakt. Op een enkel fakkeltje na blijft de opkomst zonder pyro.

De wedstrijd begint voor Franse begrippen best aardig. Zo hier en daar wordt er een rotschop uitgedeeld en beide harde kernen trakteren ons op het nodige vuurwerk. Vlak voor rust breekt Lacazette de ban met een mooie beweging en een leep stiftje.

In de tweede helft ontpopt Lacazette zich tot man of the match. De 2-0 en de 3-0 komen op zijn naam en zo mag hij de wedstrijdbal mee naar huis nemen.
Belangrijker is dat Lyon een waardig afscheid van een reeks van 55 “Derby’s du Rhônes (Alphes)” in Stade de Gerland. De feestvreugde barst los en het bestuur van Olympique de Lyonnais heeft vuurwerk geregeld om de laatste derbyoverwinning in het stadion te vieren. Na een fantastische, tien minuten durende, vuurwerkshow verlaten wij voldaan onze tribune en rijden wij linea recta terug naar Nederland.
Onze baas verwacht ons helaas morgenochtend alweer op het werk…

Bekijk ook het videoverslag van onze Duitse vriend en reisgenoot deze trip en abonneer je op zijn YouTube-kanaal.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook en abonneer je op ons YouTube-kanaal, om op te hoogte te blijven van alle updates!

Dit bericht werd geplaatst in Wedstrijdverslagen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.