Groundhop.org Jaaroverzicht VII

Zeven jaar bestaat onze blog alweer, dus is het tijd voor een korte recap van het afgelopen jaar. In 2018 zagen we in totaal 27 wedstrijden, iets meer dan in het voorgaande jaar. We bezochten hierbij 24 nieuwe stadions, waarbij we “nieuw” definieren als een stadion waar we nog geen wedstrijd hadden gezien. Van enkele hadden we al wel eens een fotoreportage gemaakt. Met deze 24 nieuwe stadions zijn we de grens van 300 stadions op onze website gepasseerd en dat betekend een derde ster.

In de 27 wedstrijden zagen we in totaal 83 goals. Nouja, er werden er 83 gemaakt, misschien hebben we er hier en daar eentje gemist omdat we met andere dingen bezig waren. Met een gemiddelde van meer dan drie doelpunten per wedstrijd mogen we hierbij absoluut niet klagen.

Januari 2018 – 3 wedstrijden – 13 doelpunten
Wij trappen het jaar 2018 af met een bekerwedstrijd in Frankrijk. USL Dunkerque ontvangt FC Metz en puur naar de divisies gekeken zou het een makkelijke overwinning voor Metz moeten worden. De wedstrijd verloopt verre van Frans met zes doelpunten in één wedstrijd. Ondanks de goede sfeer in Duinkerken en de hoop op een stunt, trekt Metz de wedstrijd toch naar zich toe met een 2-4 eindstand.

SC Cambuur – De Graafschap

Een week later trekken we richting Friesland, want we moesten toch nog langs Cambuur. Met De Graafschap komt er een sfeervolle tegenstander op bezoek en we vallen met onze neus in de boter. Cambuur jaagt er kilo’s vuurwerk doorheen en De Graafschap geeft de sfeer die ze nagenoeg altijd geven. De wedstrijd is ook leuk en uiteindelijk wint Cambuur met 3-2 van de Superboeren.

Ook gaan wij deze maand nog langs bij SV Meppen. Voor SV Meppen is de wedstrijd tegen Preuβen Münster de derby en het is dan ook nagenoeg uitverkocht. De gasten uit Münster hielden er een protest op na tegen de DFB en hielden zich compleet stil. Eigenlijk was dit het enige smetje op deze wedstrijd. De sfeer zat er lekker in, de Bratwursten en het pils smaakten goed en Meppen won met 2-0.

Februari 2018 – 2 wedstrijden – 5 doelpunten
De kortste maand van het jaar begint voor ons in Deinze. Onze verwachten worden ruimschoots overtroffen wanneer zowel Deinze als Oudenaarde een sfeeractie op touw zetten. Waar het verschil op de ranglijst te verwaarlozen is, zijn de gastheren op het veld heer en meester. Een 4-0 eindstand is een logisch gevolg van de verhoudingen.

VV Rijsoord – RVVH

Later die maand bezoeken we de derby van Ridderkerk. Normaal gesproken verwacht je van stadsderby’s meer dan dat we vandaag krijgen voorgeschoteld. Het weer is voor het eerst aangenaam dit jaar maar dat is dan ook het enige positieve dat we kunnen vermelden. Verder lukt het Rijsoord nog om laat in de wedstrijd te scoren en zo wint Rijsoord deze derby met 1-0 van RVVH.

Maart 2018 – 5 wedstrijden – 13 doelpunten
We beginnen maart met misschien wel onze meest spraakmakende wedstrijd van het jaar. Go Ahead Eagles – De Graafschap heeft een zeer recente historie met supporters van de gasten die op de vuist gingen met spelers van de Eagles tijdens de promotie. Vandaag trekt de oorlog zich voort en wordt er een nieuwe episode toegevoegd aan de haat tussen deze 2 teams. Eerst wordt de wedstrijd na een minuut stilgelegd wegens vuurwerk op het veld, vervolgens werken de gasten zich tamelijk eenvoudig naar een 0-4 overwinning. De supporters uit Deventer konden dit niet verkroppen en vallen de spelers van De Graafschap aan. Deze ietwat laffe poging liet ons in de lach schieten en zo worden wij ook nog aangezien als supporters van De Graafschap. De doorgesnoven en dronken hooligan komt uiteindelijk tot bedaren en zo kunnen ook wij eindelijk het stadion verlaten.

VV Drechtstreek – VV Papendrecht

De derby van Papendrecht is het volgende dat wij op de agenda hebben staan. Er is, zeker voor het zevende niveau van Nederland, bizar veel vuurwerk te vinden op Sportpark Oostpolder. De wedstrijd is minder spectaculair, maar VV Drechtstreek – VV Papendrecht eindigt alsnog met drie doelpunten; 2-1.

Later die maand krijgen we ook nog toevallig een wedstrijd voorgeschoteld. We moeten zelf voetballen op het terrein van IFC en blijven maar hangen na onze eigen wedstrijd. Waar het 5e van IFC ook al van de mat werd geveegd, gaat het het eerste niet veel beter af. VV Baronie, dat strijdt tegen degradatie, tikt de formatie uit Hendrik-Ido-Ambacht volledig zoek de wint met 0-5.

In het laatste weekend van Maart bezoeken we maar weer eens twee wedstrijden. Eerst zien we hoe Jong AZ met 1-3 verliest van Jong FC Utrecht en een dag later doen we de derby van Huizen aan. De sfeer is prima en ook de kibbeling en het bier waren lekker. Verder maken we geen woorden vuil aan deze derby die eindigt in 0-0.

April 2018 – 5 wedstrijden – 19 doelpunten
Het eerste weekendje weg in 2018 is een feit. We kiezen voor de derby van Zürich, waar het voor het eerst dit jaar echt aangenaam is qua temperatuur. FC Zürich geeft een mooie show weg maar de Grasshoppers laten het flink afweten. Beide teams pakken een goaltje mee en zo eindigt deze enigszins tamme derby in 1-1.

Direct na onze terugkeer uit Zwitserland trekken we richting Eindhoven om de derby tegen Helmond Sport te bekijken. Na wat geruzie met een steward over onze afkomst mogen we dan toch naar binnen en zijn wij klaar voor het schouwspel wat betreft het gestolen doek van de Ultras Eindhovia. Helaas blijkt Helmond het doek niet bij te hebben en valt het qua sfeer iets tegen. Het voetbal is beroerd, maar spannend is het wel. De 3-2 eindstand maakt veel goed en evenals FC Eindhoven hebben wij persoonlijk ook iets te vieren. Wij hebben de Jupiler League volledig afgerond.

AZ – Feyenoord

Verder zien wij deze maand ook nog de finale van de TOTO KNVB Beker. In een kolkende Kuip zien wij dat Feyenoord AZ op alle fronten aftroeft en zo de vierde prijs in 3 jaar tijd in ontvangst mag nemen, een ongekende weelde voor de Rotterdammers.

Het laatste weekend van april kiezen we voor een dubbeltje op amateurniveau. Eerst zien we hoe OSS’20 het kampioenschap nog niet kan pakken op bezoek bij UDI’19. Een overwinning was nodig maar deze wedstrijd eindigt in 2-2. Wij rijden door naar Sportpark Papendal en pakken eigenlijk vrij plichtmatig de wedstrijd tussen Jong Vitesse en Jong De Graafschap mee. Sfeer of beleving is er nagenoeg niet en we kijken 90 minuten lang naar eindeloos geoefende patronen. Uiteindelijk trekt de koploper Jong Vitesse aan het langste eind en eindigt het hier in 3-2.

Mei 2018 – 1 wedstrijd – 3 doelpunten

FC Dordrecht – Sparta Rotterdam

Vanaf mei loopt het seizoen altijd ten einde en onze enige wedstrijd deze maand is dan ook een wedstrijd in de Play-offs. FC Dordrecht ontvangt buurman Sparta, al had dit eigenlijk tussen Cambuur en Sparta moeten gaan. Na een onmogelijke comeback in Leeuwarden en vervolgens feilloze strafschoppen hebben ervoor gezorgd dat De Schapenkoppen toch een ronde door zijn en we zo een kopie krijgen van de promotiewedstrijd van Dordrecht uit 2014. Vandaag zijn de gasten uit Rotterdam toch echt beter. Ondanks de hulp van Spiering, die de bal vanaf de middenlijn over zijn eigen doelman heen knalt heeft Sparta de beste papieren voor de return dankzij een 1-2 overwinning op de Krommedijk.

Juni 2018 – 0 wedstrijden – 0 doelpunten
Zomerstop, ook voor ons.

Juli 2018 – 0 wedstrijden – 0 doelpunten
Één van ons stapt in het huwelijksbootje en vertrekt vervolgens richting de zon. De vrouw kon het niet waarderen dat er op huwelijksreis überhaupt over voetbal werd gesproken.

Augustus 2018 – 1 wedstrijd – 6 doelpunten

Rot-Weiss Essen – SV Wuppertal

Het nieuwe seizoen trappen we af met de derby tussen Rot-Weiss Essen en SV Wuppertal. Onze gereserveerde kaarten bleken kwijt te zijn maar gelukkig zijn we op tijd binnen voor de aftrap. De haat is voelbaar op de tribune, al verdwijnt deze emotie al snel voor vreugde. Nog voor rust maakt Essen er 4 en is de wedstrijd al gespeeld. Na rust maken beiden er nog eentje en het begint het seizoen voor ons met een 5-1 uitslag.

September 2018 – 5 wedstrijden – 13 doelpunten
In 2018 is er ook nog tijd voor een voetbal-gerelateerde vakantie. Portugal is de bestemming en wij beginnen met iets dat wij over het algemeen links laten liggen. Interlandvoetbal geniet om sfeer-technische redenen niet onze voorkeur maar het is wel de ideale mogelijkheid om het Estadio da Luz van Benfica te bezoeken. De eerste wedstrijd in groep 2 van de Nations League van de Portugezen eindigt in een terechte 1-0 overwinning ten faveure van Italië.

Ook bezoeken we nog een wedstrijd voor de Taça da Liga, een bekertoernooi in Portugal.

GD Estoril Praia – CD Feirense

Estoril speelt thuis tegen Feirense en we blijken praktisch gezien de enige die interesse hebben in deze pot. Uiteindelijk zien zo’n 800 toeschouwers hoe Feirense min of meer de overwinning steelt van het dappere Estoril.

Eenmaal terug in Nederland krijgen wij een hekel aan ons leven. De Portugese zon is ingeruild voor de Hollandse regen en de Pre Match Drinking Session op het strand is ingeruild voor een aangeslagen auto. Goed zicht wordt ingeruild voor een biercorner met paraplu’s voor de snufferd en zo is het plaatje wel een beetje compleet. Niet dat DFS hier iets aan kon doen, want dit had in heel Nederland het geval geweest. Wel waren er te weinig mogelijkheden om de regen te ontwijken en aanschouwen wij daarom het grootste deel van de wedstrijd in de auto. Vanuit de warme bolide zien wij dat de scheidsrechter er op los smijt met kaarten en dat beide teams twee keer het net weten te vinden.

In de week erna volgen wij ons ASWH weer eens in de beker. VV Eemdijk is onze gastheer en blijkt een gewillig slachtoffer te zijn. De wedstrijd eindigt in 1-4 en zo bekert ASWH verder. Een ronde later is FC Utrecht de tegenstander en zit ook weer ASWH het bekertoernooi er weer op.

Oktober 2018 – 1 wedstrijd – 4 doelpunten

RFC Seraing – RFC de Liège

De enige wedstrijd van oktober speelt zich af in Wallonië. Seraing speelt thuis tegen FC Luik en beide ploegen verrassen ons in positieve zin. Vanaf de eerste rij zien wij dat beiden voor de overwinning spelen, al lijkt dit Seraing toch iets beter af te gaan. Uiteindelijk eindigt deze aantrekkelijke wedstrijd in een puntendeling aangezien beide teams 2 keer scoren. Ook raken beide teams 2 keer het aluminium, maar die tellen uiteraard niet mee.

November 2018 – 3 wedstrijden – 7 doelpunten
Na het completeren van onder andere de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Tweede Divisie en Jupiler Pro League richten we onze pijlen op de Eerste Klasse B, zoals de competitie officieel heet. Enige ontbrekend stadion was het Soevereinstadion van Lommel en met Beerschot als aantrekkelijke tegenstander zetten wij koers richting de Belgische grens. Voor maar liefst twintig euro zien we dat Beerschot duidelijk beter is dan Lommel. Dat die uberhaupt nog konden terugkomen in de wedstrijd had meer met het verslappen van Beerschot te maken dan de kwaliteit van Lommel.

MVV Maastricht – Roda JC Kerkrade

Met MVV – Roda doen we vervolgens een revisit aan deze Zuid-Limburgse derby. Misschien wel één van de mooiste van Nederland. Net als vorig jaar worden we niet teleurgesteld. Veel passie op de tribunes en ook op het veld een mooi voetbalgevecht met MVV uiteindelijk als terechte winnaar.

Dankzij het fantastische aanvangstijdstip van 12:15 bij MVV hadden we de kans om er een dubbel van te maken. Op enkele kilometers afstand voetbalde SV Meerssen en IFC tegen elkaar in de hoofdklasse. De gasten uit Ambacht waren duidelijk beter en pakten terecht de drie punten.

SG Wattenscheid 09 1-0 Alemannia Aachen

December 2018 – 1 wedstrijd – 1 doelpunt
In december gaan we nog één keer op pad. Richting onze oosterburen, richting Wattenscheid. In een pot die het aanzien niet waard was pakt de thuisploeg uiteindelijk met een wereldgoal in de blessuretijd de overwinning.

Dit bericht werd geplaatst in Jaaroverzicht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.