Groundhop.org Jaaroverzicht X

Toen wij 10 jaar geleden als een uit de hand gelopen hobby begonnen met het maken van verslagen van onze avonturen, hadden wijzelf misschien ook wel niet verwacht dat wij ons tinnen jubileum zouden behalen. In 10 jaar tijd hebben wij vele dromen van onze wensenlijst mogen afstrepen, maar zoals iedere groundhopper blijft het lijstje met dromen gelukkig altijd groter dan dat wij in ons hele leven kunnen bewerkstelligen. Wederom een jaar met Corona waardoor dit jaaroverzicht toch een stuk korter zal zijn als dat wij zelf zouden hopen. Ondanks onze valse start hebben wij het toch nog voor elkaar gekregen om 24 wedstrijden te bezoeken, waarvan er 21 in voor ons nieuwe (of verbouwde) stadions waren. Deze werden verdeeld over 5 verschillende landen en met Italië voegde wij een land toe aan onze lijst. In al deze ondernemingen bij elkaar mochten wij 76 doelpunten vieren.

24 wedstrijden
21 nieuwe stadions
76 doelpunten
5 landen

Januari 2021 t/m Juni 2021
Over de eerste helft van het jaar kunnen wij vrij kort zijn. De maatregelen die in oktober 2020 werden ingezet werden vrolijk verlengt en hierdoor hebben wij precies 0 wedstrijden kunnen bekijken tot ergens halverwege juli. Wel kunnen we jullie verzekeren dat wij heftige ontwenningsverschijnselen ervoeren en flink aan het schuimbekken waren. Zie het als een drugsverslaafde zonder drugs en dan krijg je een aardig beeld van hoe wij erbij liepen. Gelukkig was er nog iets van een Europees Kampioenschap op TV, maar door een scherm naar een wedstrijd kijken zal nooit hetzelfde aanvoelen.

Juli 2021 – 2 wedstrijden – 6 doelpunten
Toen het seizoen 2021/2022 van start ging was het eindelijk weer toegestaan om langs de lijn te mogen staan. Uiteraard lieten wij dit ons geen twee keer zeggen en reden wij naar de eerste de beste wedstrijd die we konden vinden. Sportlust’46 kreeg de eer om onze eerste ground te zijn en dit was dan ook meteen een verbouwde. Hier zagen wij de blauwen uit Spakenburg er met 2-0 af gaan, al bieden oefenwedstrijden natuurlijk nooit veel zekerheden voor het seizoen. Een week later gingen we naar Westlandia, waar met Royal Cappellen FC een Belgische tegenstander was geregeld voor een oefenwedstrijd. De Belgische gasten waren duidelijk een maatje te groot en mocht een overwinning bijschrijven in deze oefencampagne.

Augustus 2021 – 0 wedstrijden
Deze maand stond vooral weer in het teken van vakantie en aandacht voor het vrouwelijk schoon, vergeef ons.

September 2021 – 6 wedstrijden – 22 doelpunten
In september zagen wij dan weer eens een fors aantal doelpunten. Met 22 doelpunten is dit de meest vruchtbare maand geweest sinds oktober 2016. In het eerste weekend proppen wij meteen drie wedstrijden in een weekend. De eerste is voor ons een thuiswedstrijd te noemen. In het kader ‘Beter laat dan nooit’ besluit Feyenoord dat het tijd wordt om de vrouwentak te laten deelnemen in de Eredivisie. Het unicum van een verstandig besluit op Rotterdam-Zuid is een feestje waard en ook wij bezoeken de eerste thuiswedstrijd op dit niveau. Wij zijn duidelijk niet de enigen die dit de moeite waard vonden. Ongeveer 1000 man ziet op Varkenoord hoe de Feyenoord vrouwen voor rust last hebben van podiumvrees en hebben de eerste 45 minuten verdacht weinig in te brengen tegen de dames van SC Heerenveen. Na rust komt de benodigde mentaliteit naar boven en zo lijkt er nog best wel eens een overwinning in te zitten. Zover komt het niet en zo zal de eerste thuiswedstrijd voor de vrouwen van Feyenoord de boeken in gaan als een 2-2.

Hoe dichtbij we de dag ervoor bleven, zoveel kilometers hebben we een dag later in de benen zitten. Waarom precies weten we nog steeds niet, maar het leek ons een verstandig plan om naar de Bonner SC te gaan. Op het Sportpark Nord in de Regionalliga West komen wij erachter dat de ploeg vooral nog elitair leeft. Alles wat we maar kunnen bedenken is duur in Bonn. In de selectie is daarentegen niet geïnvesteerd en de uit vorm zijnde gasten uit Wuppertal blijken een maatje te groot voor belabberd spelende thuisploeg. Wel is het Sportpark Nord gewoon een hele toffe bak en is het heerlijk weer, dus wij hadden ons hier nog wel een week kunnen vermaken. Voor wat Fidel Castro met deze club te maken heeft, verwijzen we jullie graag door naar het originele wedstrijdverslag.

Na ons bezoek aan Bonn rijden wij door naar Kiewit. Voor RC Hades staat vandaag de derby tegen Sporting Hasselt op het programma. Wij zijn een groot voorstander van burenruzies op amateurniveau dus ook bij de tweede wedstrijd van deze dag vermaken wij ons kostelijk. Een aantrekkelijke wedstrijd met de nodige agressie ontvouwt zich en naarmate de wedstrijd vordert gaat het alcoholpromillage ook fors omhoog. Al met al hebben we genoeg om naar te kijken en na 90 minuten blijkt dat Hades zich met een 2-1 eindstand de winnaar mag noemen van deze burenruzie. Wij besluiten direct na het laatste fluitsignaal dat we deze wedstrijd de andere kant op later dit jaar ook nog maar moeten bezoeken.

Eenmaal bijgekomen van dit aantal kilometers zoeken we ons heil weer eens op in de buurt. We reizen af naar Hardinxveld, waar de plaatselijke VV vandaag thuis speelt in de districtsbeker tegen SV Capelle. VV Hardinxveld is duidelijk in vorm en leidt de gasten langzaam naar de slachtbank. Een redelijk aantal biertjes verder zien wij dat de teller uiteindelijk blijft steken op 8 doelpunten.

Normaliter zouden wij nog even blijven hangen en genieten van het najaarszonnetje, maar er staat voor ons nog een wedstrijd op het programma.
Eentje van ons is nuchter gebleven om de tocht naar Maasmechelen te ondernemen. Patro Eisden Maasmechelen speelt een Limburgse derby tegen Thes Sport. In het verleden is het hier wel eens goed uit de hand gelopen maar we reizen zonder enige verwachting af naar Belgisch Limburg. Er is meer politie op de been dan bij een gemiddelde wedstrijd van Feyenoord, maar helaas blijkt er van uitsupporters amper sprake. Wel maken de Patro Fanatics er een feestje van en dat is maar goed ook, want anders hadden we na deze 0-0 toch wel erg teleurgesteld terug moeten keren naar Rotterdam.

Het weekend daarop is het wederom tijd om ons richting een burenruzie te begeven. Ditmaal is het de derby van Kampen die wordt gespeeld op het terrein van Go-Ahead Kampen. De echte Kampense derby is tegen DOS en dat is toevalligerwijs ook de wedstrijd die vandaag op het programma staat. Er is weer het een en ander aan maatregelen doorgevoerd, wat er in ons geval alleen voor zorgt dat een biertje langs de lijn niet mogelijk is. In een keurig najaarszonnetje zien we dat Go-Ahead dit seizoen beter uit de startblokken komt en DOS met 4-0 naar huis tikt. Dat de sfeeractie van de gasten aanzienlijk beter was dan die van de thuisploeg is slechts een kleine pleister op de toch best van hele grote wond die deze wedstrijd achterlaat.

Oktober 2021 – 7 wedstrijden – 20 doelpunten
De eerste wedstrijd deze maand is voor ons een revisit aan NIVO-Sparta. Het oude terrein voldeed niet meer en helaas is er ook in Zaltbommel zo’n ontzettend klinisch sportpark uit de grond gestampt. Waarschijnlijk is het allemaal heel efficiënt ingedeeld, maar als er nog veel van dit soort terreinen worden gebouwd is de kans groot dit Nederland binnen een aanzienlijke tijd de minst sfeervolle stadions van heel de wereld heeft. De Waalderby zou logischerwijs een prooi moeten worden voor WNC uit Waardenburg, puur gekeken naar de investeringen die gedaan zijn door de gasten. Om de 3 punten mee te nemen uit Zaltbommel wordt geen gemakkelijke opgave in een wedstrijd die zich als een echte derby zal ontvouwen. Uiteindelijk eindigt de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Deze uitslag voelt voor NIVO als een overwinning en de gasten druipen teleurgesteld af.

Direct na Zaltbommel rijden we richting het zuiden, voornamelijk omdat het daar nog niet regent. Tegen de tijd dat we zijn gearriveerd in Lier regent het daar inmiddels ook maar we zijn zodanig vroeg dat we één van de weinige overdekte zitplaatsen weten te bemachtigen. Lyra-Lierse, een fusie van twee clubs die we al eerder hebben bezocht, neemt het op tegen Eendracht Aalst. Dat Lyra-Lierse al snel op voorsprong komt ontgaat ons bijna dankzij wanordelijkheden op de tribune tegenover ons. Naarmate de wedstrijd vordert centreren er steeds meer mannen in het zwart bij de afscheiding tussen de 2 supportersgroepen en het is een kwestie van tijd voordat het uit de hand loopt. De visuele afscheiding tussen deze twee groepen is inmiddels vakkundig verwijderd en het is wachten totdat één van de twee groepen de aanval inzet. De kemphanen krijgen een kwartier lang vrij spel van oom agent, maar tot een directe confrontatie komt het uiteindelijk niet. Inmiddels heeft oom agent zijn kroket op en besluiten ze de groepen uit elkaar te halen en een buffervak te creëren. Aalst is de morele winnaar van deze schermutseling, aangezien het uitvak nu tweemaal zo groot is. Op de tribune zijn de gasten uit Aalst het sterkst, maar op het veld is het toch echt de thuisploeg die hun titelambities kracht bijzet door een 3-1 overwinning te laten noteren.

Inmiddels is het tijdperk van het plichtmatige strepen van competities al een tijdje bezig en dat is eerlijk gezegd de hoofdoorzaak van ons bezoek aan OFC. Als Rotterdammers proberen wij Noord-Holland zo vaak als mogelijk te ontwijken, maar daar moeten we ons overheen zetten als wij de Derde Divisie Zondag ooit compleet willen krijgen. We zijn in Oostzaan geheel tegen de verwachting in dat DEM, dat laatste staat, op voorsprong komt bij de koploper. Naarmate de wedstrijd voortkabbelt lukt het OFC uiteindelijk toch om de wedstrijd met 3-1 naar zich toe te trekken.

Een week later is het tijd voor de barre veldtocht naar Excelsior Virton. Deze club ligt praktisch in Luxemburg maar voetbalt toch echt op het tweede niveau van België. Nou is dit echt alleen in België mogelijk, want in het afgebroken vorige seizoen stond deze club toch echt onderaan op het derde niveau. Aangezien dit de laatste club is waar we nog niet zijn geweest op het tweede niveau van België, stappen wij met goede moed de auto in. Met wat tegenslag onderweg zijn we net op tijd binnen. We krijgen het voor elkaar om naast de Kaotic Gaumais plaats te nemen, de harde kern van Virton. Wij spreken verdacht weinig Frans en onderling doen we dit al helemaal niet dus het duurt dan ook niet lang voordat het gevoel krijgen dat we niet welkom zijn hier. We wisselen van tribune en gaan eens genieten van onze vierde complete competitie. We zien dat Excelsior de punten voor de verandering eens in Virton houdt en laat de gasten uit Lier zonder punten weer aan de lange reis terug beginnen.

Ook bezoeken we deze maand nog de Derby de Champagne, welke voor het eerst sinds jaren weer op het menu staat. Reims is de gastheer en de Ultras zorgen voor het nodige vermaak. Speciaal voor ons vieren ze anderhalf jaar na dato hun 25-jarig bestaan en zo vallen we met onze neus in de boter qua Franse sfeer. Ze pakken groots uit met doeken en flink wat rookpotten en de mentaliteit op de tribune slaat zeker over op de spelers. Reims speelt Troyes helemaal zoek om komt ook snel op voorsprong. Geheel volgens Frans gebruik wordt direct daarna het gaspedaal losgelaten en mogen de gasten het spel gaan maken. Echt voetballen kunnen ze niet, maar toch komen ze vlak voor rust op gelijke hoogte. Het wordt een stuk grimmiger en in de tweede helft is het voetbal op zijn zachtst genoemd Frans te noemen. Uiteindelijk prikt Troyes er nog eentje bij en mogen ze drie punten bijschrijven na het bezoek aan de buurman.

Midweeks is het weer tijd voor bekervoetbal en dit grijpen wij dan ook met beide handen aan. Wij voorzien alweer een lockdown, dus pakken alles wat we nog kunnen. We beginnen met een thuiswedstrijd op Sportpark Schildman, waar ASWH het voor elkaar krijgt om het leven van Heracles Almelo zuur te maken. De wedstrijd duurt voor de Ambachters helaas 5 minuten te lang en zo trekt Heracles toch nog aan het langste eind en bekeren zij verder. Een dag later is het alweer tijd wederom een streep te zetten door een volledige competitie, ditmaal de Tweede Divisie van Nederland. De laatste openstaande club is GVVV en zij spelen vandaag thuis tegen Sparta. Van niveauverschil is op het sfeervolle Sportpark Panhuis geen sprake. Lang kan GVVV zich meten aan de club uit Rotterdam, die vandaag duidelijk weinig inspanning hoopt te hoeven doen. De doorslag komt er puur op ervaring en zo bekert de Eredivisionist op cruisecontrol een ronde verder.

November 2021 – 7 wedstrijden – 19 doelpunten
We beginnen deze maand in Noord-Holland, de provincie die wij zoals eerder genoemd het liefste ontwijken. Vanwege de nodige Coronabesmettingen vallen onze andere opties af en zo komen we toch weer in deze provincie uit. We maken van de nood een deugd en pakken dan ook maar meteen twee wedstrijden mee. We beginnen bij Odin’59, dat thuis speelt tegen Ter Leede. Het is koud, guur en nat en op het veld is het ook niet al te best. Beide ploegen scoren uiteindelijk eenmaal en wij stappen de auto weer in, waar wij genieten van de verwarming. Het zegt voldoende dat dit het hoogtepunt is tot dan toe.

We rijden naar Amsterdam, waar wij een revisit doen aan Sportpark Goed Genoeg. Qua grond is dit sportpark waarschijnlijk de duurste van Nederland en ergens past dit ook wel bij de chique vereniging die AFC is. Te gast vandaag is SV Spakenburg. De supporters van de gasten maken er een feestje van, ondanks dat ze vandaag met een 5-1 verlies zullen terugkeren naar Bunschoten-Spakenburg. De Havenside neemt de hoofdtribune van AFC over en maakt tot tegenzin van de koude Amsterdamse kak er een feestje van. Overspannen reacties van oom agent en een paar stewards zorgen voor het nodige vertier door eerst de trommels van de Havenside af te pakken en vervolgens de kantine op slot te gooien voor mannen. Al met al toch een bewogen wedstrijd in de hoofdstad, iets wat we van tevoren totaal niet hadden verwacht.

We kunnen geen genoeg krijgen van Noord-Holland en rijden de dag erna pardoes weer die kant op. Ditmaal richting Purmerend, waarvan VPV Purmersteijn een soort van derby speelt tegen De Zouaven. We zijn verantwoordelijk voor zo’n 4% van de aanwezige supporters, naar boven afgerond uiteraard. Wel geeft dit een goed beeld dat het niet al te druk is vandaag. Purmersteijn zal de wedstrijd uiteindelijk met 4-1 naar zich toe trekken. Deze wedstrijd gaf ons vooral de gelegenheid om een alternatief weekend weg in te plannen, aangezien ons oorspronkelijke plan van Young Boys Bern de prullenbak in kan op last van de politie.

Bij Purmersteijn komen we tot de conclusie dat de originele derby van Leipzig op het programma staat voor ons geplande weekend weg en besluiten hier dan maar omheen te gaan bouwen. We plannen een aantal tussenstops in alvorens we ons naar Oost-Duitsland begeven. De eerste tussenstop doen we in Hannover, waar de wedstrijd tussen Hannover 96 en SC Paderborn op het programma staat. In de HDI-Arena waar je bijna je eigen echo kan horen zien we dat het dramatisch is gesteld met het voetbal in Hannover. De gasten uit Paderborn hebben zowel op het veld als op de tribune duidelijk de overhand al komt helaas onze voorspelde 0-0 toch uit, iets wat we van mijlenver zagen aankomen.

Onze volgende halte richting Leipzig is Eintracht Braunschweig, wat inmiddels is afgezakt naar de 3. Liga. Met Türkgücü München komt er nou niet bepaald een ploeg op bezoek die bekend staat om zijn supportersschare. Ondanks de boycot van de harde kern bij Eintracht en de voor de Duitse begrippen matige opkomst van Türkgücü zitten we toch best wel lekker. De hoogtepunten werden vandaag verzorgd door de catering, want zowel het bier als de curryworst bevielen ons zeer goed. De rommelige wedstrijd eindigde overigens in 2-0.

Diezelfde dag keren we nog even terug naar Hannover 96, maar ditmaal naar de U23 daarvan. Zij spelen thuis tegen de leeftijdsgenoten van Werder Bremen in het Eilenriedestadion, het hoofddoel van deze wedstrijd. Terwijl de hoofdmacht van de gasten thuis speelt tegen Schalke 04, zijn er toch wat dappere strijders die zich melden en kenbaar maken dat ze uit Bremen komen. Dit is koren op de molen van Sektion Stadionverbot van Hannover, al is alles te blussen door een handjevol stewards. Op het veld blijkt ook het tweede elftal van Hannover er niet al teveel van te kunnen en verliezen ze vandaag totaal onnodig met 1-2.

Na drie tussenstops is het dan eindelijk tijd voor de hoofdmaaltijd van het weekend. De wedstrijd tussen Lokomotive en Chemie Leipzig. Van oudsher botert het totaal niet tussen beide clubs en ook politiek gezien kunnen ze totaal niet door 1 deur. In Nederland is politiek totaal niet met voetbal verweven, maar in het voormalig Oostblok is dit zeker een dingetje. Als rechts tegen links speelt is het gegarandeerd gezeik. Tel hierbij op dat de staatsclub die Lokomotive was in het verleden een handje heeft gehad van het jatten van spelers bij Chemie, en zo krijg je een overduidelijk beladen wedstrijd. Tussen alle skinheads, die ook nog eens een hekel hebben aan groundhoppers, lopen we richting van Bruno Plache-Stadion. Deze bak is waarschijnlijk sinds onze reis naar Argentinië het mooiste stadion dat we gezien hebben. Nog voor de aftrap worden en complete vuurpijlen richting het uitvak geknald en zo lijkt deze derby onze verwachtingen wel eens waar te kunnen maken. We krijgen een soort pamflet in onze handen geduwd waaruit blijkt dat Lokomotive solidair wilt zijn met de niet-gevaccineerden. Ons bekruipt het vermoeden dat dit meer uit angst is geboren aangezien Chemie waarschijnlijk vocaal toch meer aanwezig is dan de thuisploeg. Nu is dat in ieder geval zeker het geval en spreken wij ook hardop van een pijnlijke vernedering. Gelukkig voor Lok hebben ze vandaag nog in iets de overhand, want de wedstrijd zal met 1-0 gewonnen worden.

December 2021 – 2 wedstrijden – 7 doelpunten
Inmiddels vliegen de lockdowns en de maatregelen ons weer om de oren dus worden we origineel om alsnog aan ons trekken te komen. We besluiten spontaan naar Italië te vliegen om het Stadio Olimpico eens van dichtbij te bekijken. In Italië zijn wel maatregelen maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld ons eigen kikkerlandje houden ze zich er hier wel aan, met het gewenste effect. AS Roma – Inter Milaan is onze Italiaanse vuurdoop, dus we hebben meteen een mooi affiche te pakken. De controles zijn nog heftiger dan een Argentinië dus het is maar goed dat we ruim de tijd namen om ons naar het stadion te begeven. In een goedgevuld stadion duurt het niet lang voordat Inter Milaan de wedstrijd compleet naar zich toe trekt en binnen 30 minuten staat er een 0-3 stand op het bord. Ondanks deze stand en het feit dat Internazionale duidelijke een maatje te groot is, blijft het een sfeervolle toestand. Aan de stand veranderd niets meer en zo hebben wij weer een land toegevoegd aan onze wereldkaart.

Onze afsluiter van het jaar is de return van de derby tussen Sporting Hasselt en RC Hades. Inmiddels zitten we eind december en is het de laatste mogelijkheid op een wedstrijd op aanvaardbare afstand met de auto. De controle op Corona loopt nogal uit de hand en dit zorgt er dan ook helaas voor dat we de eerste minuten van de wedstrijd moeten missen. Wel zijn we net op tijd voor de openingstreffer van Sporting en wij besluiten om op jacht te gaan naar bier. Zo krijgen we doodleuk flesjes Jupiler in ons handen geduwd, waarvan ze er in Hasselt vanuit gaan dat we ze netjes weer inleveren en niet het veld op smijten. Ondanks dat ze bij Sporting niet bepaald bekend staan als een chique vereniging waar iedereen zich netjes aan de regels houdt, blijkt dit hier de normaalste zaak van de wereld. Hier kan de rest van de Benelux nog wat van leren. Op het veld vergeet de thuisploeg dat scoren een essentieel onderdeel is van voetballen en ondanks een ruim overwicht, krijgt het vlak voor tijd de deksel op de neus. In de laatste minuut wordt de bal van een meter op 25 in de kruising gekruld en zo sluiten wij het boekjaar 2021 gelukkig af met de mooiste treffer van het seizoen.

Inmiddels is elke vorm van support bij voetbal weer verboden en vragen wij ons af wanneer het weer in toegestaan om langs de lijn te staan. Voorlopig lijkt het erop dat als we in het eerste kwartaal iets willen, we naar een land als Turkmenistan of Nicaragua moeten. Toch hopen we er het beste van en sluiten we op exact dezelfde manier af als 2021. We beloven dat zodra het weer mag, we weer volle bak op pad gaan in binnen- en buitenland, op jacht naar de leukste potjes en mooiste grounds.
Tot dan!

Dit bericht werd geplaatst in Jaaroverzicht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.