Groundhop.org Jaaroverzicht VIII

Acht jaar geleden opperde we het fantastische idee een blog te starten en zie hier: we zijn er nog. Het afgelopen seizoen bracht ons 29 wedstrijden. Wat er precies twee meer zijn als in 2018. Voor het grootste gedeelte te danken aan de eindspurt van 2019.
We zagen 93 goals en bezochten 22, voor ons, nieuwe stadions.
We nemen jullie op onze verjaardag in vogelvlucht mee door ons 2019.

Januari 2019 – 0 wedstrijden – 0 doelpunten
Een januari-dip schijnt een ding te zijn he?

Februari 2019 – 0 wedstrijden – 0 doelpunten
Een februari-dip daarentegen…

Maart 2019 – 4 wedstrijden – 8 doelpunten
In maart zijn we uit onze winterslaap ontwaakt en beginnen we aan de tweede seizoenshelft van 2018-2019. We trappen het jaar af met een tripje naar de andere kant van de Noordzee. Daar liggen vier mooie potjes op ons te wachten

De eerste stop is in het rauwe Leeds. De thuisclub, volop in de race voor promotie naar de Premier League, treft vandaag één van haar concurrenten: West Brom. Het altijd luidruchtige Elland Road barst uit zijn voegen en de sfeer zit er voor de wedstrijd al goed in. Wat er gebeurd als Leeds na 20 seconden al scoort laat zich raden. Een kolkend Elland Road stuwt Leeds uiteindelijk naar een 4-0 overwinning.

De dag erna trekken we richting Manchester. Niet voor één van de grote twee, maar voor FC United of Manchester. Het sympathiek fan-owned clubje treft een andere fan-owned club: Hereford. Dit duel zagen wij andersom al eens, het was toen een vriendschappelijk duel, het eerste duel van het nieuwe Hereford op Edgar Street.
Vandaag was het iets minder vriendschappelijk. Beide ploegen lijken aan elkaar gewaagd en de spanning zit er goed op. Beide ploegen hebben de punten nodig. Hereford viert haar doelpunten met pyro, op het veld, wat leidt tot wat opstootjes met de stewards. De wedstrijd eindigt wederom met vier doelpunten, ditmaal eerlijk verdeeld: 2-2.

Direct daarna is het dan ook wel afgelopen met de doelpunten hier in Engeland. De twee belangrijkste duels moesten nog komen, maar daarin zou niet meer gescoord worden.
Zondag stond de Merseyside-derby tussen Everton en Liverpool op het programma. Goodison Park is een fantastisch stadion, maar de sfeer viel tegen, net als het spel. Was dit de pot waarin Liverpool de titel liet glippen?

Maandagavond was het tijd voor de derby van Sheffield. Op het historische Hillsborough Stadium ontving Wednesday, United. Op de tribunes een zeer explosieve pot, met veel sfeer en banter. Op het veld een stuk minder. Net zoals in 2017 en 2018 bleef deze derby ook in 2019 zonder doelpunten.

April 2019 – 0 wedstrijden – 0 doelpunten
Wederom geen wedstrijden, slappe hap.

Mei 2019 – 5 wedstrijden – 17 doelpunten 
Omdat we onszelf ook schamen voor de voorgaande maanden trekken we maar naar Duffel. Je moet er toch een keer heen? Een pot die nergens over gaat. De gasten uit Turnhout zijn al gedegradeerd en ze komen ook al vlot met 10 man te staan. Een onhoudbare zaak: de thuisploeg wint met 6-0.

Slecht nieuws uit Cuijk: de lokale JVC staat er financieel slecht voor een dreigt de stekker uit de zondagploeg te trekken. De hoogste tijd om er op de valreep nog maar langs te gaan dus. De gasten uit Tiel draaien juist prima en weten eenvoudig met 0-4 van het murw gebeukte Cuijk te winnen. Ze stellen hiermee ook promotie naar de Tweede Divisie veilig.

Iets wat ASWH op de valreep ook nog kan halen. Toevallig werd de laatste periode gewonnen en met het nodige geluk ook de eerste play-offronde tegen OFC overleefd. In de finaleronde wacht, op papier, grootmacht FC Lienden. Op het veld bleek daar minder van waar. De thuiswedstrijd werd weliswaar met 0-1 verloren, maar dit was zo onterecht dat er volop vertrouwen was in de promotie.
Dit vertrouwen bleek gegrond. Ook in Lienden was ASWH de betere en met een 0-2 overwinning stellen ze, totaal onverwacht, promotie naar de Tweede Divisie zeker.

Tussendoor zagen we ook nog GVV Unitas – SDO Bussum. Gewoon omdat het in de buurt was, met lekker weer, en play-offvoetbal, en pyro. Dus.

Juni 2019 – 0 wedstrijden – 0 doelpunten
Tijd voor de zomerstop.

Juli 2019 – 1 wedstrijd – 3 doelpunten
Juli staat zoals wel vaker in het teken van de zon, zo zitten wij voornamelijk met een biertje op het terras. Ook belangrijk, maar het zorgt er wel voor dat wij in deze maand maar 1 wedstrijd bekijken. De wedstrijd RC Lens – Sint Truidense VV was bijzaak, want wij kwamen voor het Mijnstadion van Beringen. Beide clubs zaten duidelijk in de voorbereiding en het voetbal was verre van goed. Gelukkig wordt er nog drie keer gescoord en is deze maand qua gemiddelde nog redelijk te noemen.

Augustus 2019 – 5 wedstrijden – 14 doelpunten
De achtste maand van het jaar is over het algemeen bestemd voor de vakantie en dat is dit jaar niet anders. We beginnen met een dubbel in Duitsland waar wij achtereenvolgens Preußen MünsterKaiserslautern en het duel van de Duitse Supercup tussen Borussia Dortmund en Bayern München aandoen. De eerste wedstrijd staat vooral in het teken van stakingen waardoor er nagenoeg geen harde kern te bekennen is. De tweede is ook sfeerloos vanwege een boycot, maar geeft ons vooral een indicatie welk team een gooi gaat doen voor de titel in 2020. Borussia Dortmund speelt degelijk voetbal en Bayern heeft het duidelijk nog niet op de rit. In januari blijkt de stand in de Bundesliga echter compleet anders te zijn dan verwacht.

Vlak daarna is het tijd voor de zomervakantie, welke richting een plek gaat waar wij alles ongeveer al gezien hebben. Zo blijft AS Monaco – Olympique Lyon over om te bezoeken en deze kans laten wij uiteraard niet liggen. Bij Monaco is het ondanks een aantal kapitaalinjecties nog steeds armoe troef en Olympique Lyon legt één van de betere wedstrijden op de mat die wij in onze carrière gezien hebben. Een rode kaart voor Fabregas namens Monaco maakt aan alle weerstand een einde en zo boeken de gasten de makkelijkste uitoverwinning van het seizoen.

Later die maand trekken wij verder richting Oostende waar Club Brugge op bezoek komt. De koppositie staat op het spel en Oostende doet een dappere poging maar delft na succesvolle wissels van de gasten het onderspit met 0-2.

De maand eindigt voor ons met de eerste wedstrijd dit seizoen binnen onze eigen landsgrenzen. VV Ter Leede ontvangt VVSB en de temperatuur reist zoals wel vaker dit seizoen tot grote hoogte. De eerste helft gaat het spel nog gelijk op maar in de tweede blijkt Ter Leede beter met de hitte om te kunnen gaan. De wedstrijd eindigt in 2-0.

September 2019 – 6 wedstrijden – 17 doelpunten
Op de eerste dag van deze maand staat meteen de grootste uitdaging op het programma. We hebben het ambitieuze plan om Kaiserslautern en Frankfurt op één dag te bezoeken, wat neer komt op zo’n duizend kilometer rijden. We beginnen in Kaiserslautern waar de plaatselijke FC voor het eerst in 22 jaar het gehate SV Waldhof uit Mannheim tegenkomt. De wedstrijd is van beide kanten op de tribunes spectaculair te noemen en het is een klein wonder dat de scheidsrechter de wedstrijd niet besluit te staken. Kaiserslauten voert een actie uit met flink wat rookpotten en een megaspandoek. De gasten uit Mannheim hebben besloten om hun actie daarna pas op te voeren en knalt er binnen een kwartier ook een lading rookpotten doorheen. Ons zicht is eigenlijk de hele wedstrijd vanwege de rookontwikkelingen niet al te best, maar volgens ons hebben wij het met een 1-1 eindstand bij het juiste eind.

Door naar Frankfurt dus. Typisch zo’n wedstrijd in het kader: Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Eintracht Frankfurt ontvangt Düsseldorf en de gasten zijn wonderbaarlijk genoeg de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. Echter heeft Frankfurt Bas Dost gekocht en hij blijkt het kantelpunt van deze wedstrijd te zijn. Geheel onterecht trekt Eintracht een 2-1 overwinning over de streep. De naam Commerzbank-Arena wordt overigens geen eer aangedaan en schijnen we alleen contant te kunnen betalen. Zodoende moeten wij deze wedstrijd doorkomen zonder versnaperingen en keren wij op een lege maag huiswaarts.

Twee weken later staat de Rheinland derby tussen FC Köln en Borussia Mönchengladbach op het programma. Een wedstrijd waar wij al een tijd naar uitkijken en ook diep voor in de buidel hebben getast. Wij hebben kaarten pal naast het uitvak en de chemie tussen ons en de doorgesnoven gasten is dan ook aanwezig. Of het aan onze positionering ligt of aan Köln weten we niet, maar de thuisploeg valt ons ontzettend tegen. Alleen het boterzuur wat in het uitvak was gesmeerd getuigt van de rivaliteit van de Kölner Seite. Het uitvak heeft uiteraard een pyro en zo groeit onze sympathie voor de gasten. Gladbach zal uiteindelijk met het minimale verschil winnen van een abominabel slecht Keulen.

Op de terugweg zijn wij ‘toevallig’ de masten van het Covebo Stadion De Koel branden en gaan wij nog even langs het altijd gezellige VVV. Van de grimmige bedrukte sfeer in Keulen is geen sprake meer en juist de vrijheid van de wedstrijd VVV VenloFC Groningen bevalt ons ontzettend goed. Beide ploegen zijn qua sfeer gegroeid en zo is het aangenaam vertoeven. In een enerverende wedstrijd is het de thuisploeg die met 2-1 aan het langste eind trekt.

Ook zijn wij deze maand ons aller ASWH nog tweemaal spelen. Eerst pakken ze tegen Scheveningen met 2-0 de eerste overwinning van het seizoen en later deze maand gaat het om plaatsing voor de nationale beker. Hierin wordt TEC met 5-1 overtuigend over de knie gelegd.

Oktober 2019 – 5 wedstrijden – 18 doelpunten
In deze maand blijven wij na al onze tripjes naar het buitenland voor de verandering eens binnen Nederland. Wij trappen ons bij OJC Rosmalen – RKSV Minor, waar wij de laatste zonnestraaltjes van het jaar meepakken. Beide ploegen proberen wel aan te vallen, maar zoals vaker op zondag zijn beide teams hier niet al te sterk in. Verdedigen kunnen ze echter al helemaal niet en zo vallen er 6 doelpunten in deze wedstrijd. Vier voor Rosmalen en twee voor Minor zorgt voor een doelpuntrijke overwinning voor de thuisploeg.

Vijf dagen later is het tijd om voor de zoveelste keer de Keuken Kampioen Divisie compleet te maken. Jong FC Utrecht speelt thuis tegen De Graafschap en als wij het voor elkaar krijgen om de wedstrijd uit te zitten hebben wij de divisie opnieuw compleet. Beide teams staan hoog op de ranglijst en de wedstrijd is ook absoluut leuk om naar te kijken. Uiteindelijk is de 2-2 verdeling wel een eindstand die de verhoudingen eer aandoet.

Ook de derby van de Hoeksche Waard is deze maand aan de buurt. Zoals het hoort in amateurderby’s wordt er weer vuurwerk afgestoken en onder wat echt de laatste zonnestraaltjes van 2019 zijn, zien wij dat SHO zonder beter te voetballen de punten op Sportcomplex de Kikkershoek weet te houden.

Een week later zien we SHO wederom aan het werk. Ditmaal tegen de koploper SV Poortugaal. Deze ploeg was duidelijk een maatje te groot en de thuisploeg wint dan ook verdient met 3-1.

Het einde van oktober staat ieder jaar in teken van de TOTO KNVB-Beker. Wij besluiten af te reizen naar Veen, waar het sportpark tegen de vlakte is gegaan en op een andere plek is geplaatst. Op Sportpark de Hanen Weide zien wij dat Achilles Veen het Roda JC verdacht lastig maakt. Een lading siervuurwerk zorgt voor wat extra sfeer en Achilles is gek genoeg de betere partij. In de tweede helft is het jammer genoeg toch de club uit het betaalde voetbal die tweemaal weet de scoren en met een 0-2 overwinning terugkeert naar Kerkrade.

November 2019 – 2 wedstrijden – 11 doelpunten
Deze maand heeft het hoogste gemiddelde als het gaat om doelpunten. Met 5,5 doelpunten per wedstrijd durven wij te stellen dat we verwend worden. De Kranenmortel derby is onze eerste wedstrijd. Deze wedstrijd hebben wij al meermaals op social media voorbij zien komen en het werd tijd dat we zelf eens gingen buurten. De editie van 2019 bevalt ons uiterst goed, met veel sfeer en vuurwerk van beide kanten. Het mooie voetbal is ondergeschikt aan de overwinning en op het veld is het dan ook vooral strijd. Diep in blessuretijd maakt ZSV de 2-1 en ontploft het sportpark. SV Deurne druipt af, al scheelt het dat de tocht naar huis van korte duur zal zijn.

Ook zijn wij in het Zuidwesten van België als Roeselare nog speelt tegen Westerlo. Hier zien wij de meest doelpuntrijke wedstrijd van het seizoen. De gasten spelen de plaatselijke SV in de eerste helft helemaal zoek en gaan met ‘slechts’ een 1-3 voorsprong de rust in. Na rust staat er een compleet ander Roeselare op het veld, maar ondanks het overwicht lukt het niet om de overwinning te pakken. Ze maken weliswaar nog twee doelpunten, maar het uiterst effectieve Westerlo doet exact hetzelfde. Zo zijn wij acht doelpunten verder en staat er een 3-5 eindstand op het scorebord.

December 2019 – 1 wedstrijd – 5 doelpunten
Wij sluiten het jaar met slechts één wedstrijd in december. Wij zijn allebei vooral hittebestendig en kunnen verrekte slecht tegen temperaturen in de buurt van het vriespunt. Wel besluiten wij nog om naar AFC Tubize te gaan, waar FCV Dender EH te gast is. Zoals verwacht is het in Wallonië kil, koud en guur. De lichtmasten vallen uit waardoor er een extra rust plaatsvindt wat ons de mogelijkheid geeft om lekker op te warmen. Gelukkig worden de lichtmasten nog aangezwengeld en kan de wedstrijd voortzetten. Beide teams zijn verre van goed en na 90 minuten spelen blijkt Tubize de minst slechte van de twee. Met een 3-2 overwinning blijven de punten in Wallonië.

Zo komt er bij ons een einde aan een seizoen zoals velen. Inmiddels drogen de leuke potjes op aanrijdbare afstand, welke wij nog niet gezien hebben, aardig op. Wij blijven uiteraard altijd al zoek naar nieuwe pareltjes of mooie derby’s, dus als jullie adviezen voor ons hebben horen wij het uiteraard graag. Wij zijn een beetje klaar met de lage temperaturen dus hebben wij besloten om er maar eens een winterse reis tegenaan te gooien. We hoeven er niet lang over na te denken dat Buenos Aires de gewenste bestemming zal zijn.

Dit bericht werd geplaatst in Jaaroverzicht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.