Groundhop.org Jaaroverzicht XI

Het is weer 29 januari en dat betekend dat dit blog alweer een jaartje ouder is geworden. Elf kaarsjes mogen we vandaag uitblazen. Traditioneel vieren we dit met een terugblik op ons afgelopen jaar.
Ondanks een stroeve start (want, corona) kwamen we toch nog tot 64 wedstrijden dit jaar waarin we 180 keer het net zagen bollen. We kwamen in totaal in 62 verschillende stadions (alleen bij ASWH en Feyenoord kwamen we twee keer), waarvan 46 voor ons nieuwe stadions. We bezochten 8 verschillende landen, waarbij we twee nieuwe länderpunkte mochten noteren. Kortom er viel weer genoeg te beleven in 2022:

Januari 2022 – 0 wedstrijden – 0 goals
Mede mogelijk gemaakt door het welbekende virus, zien wij in januari geen wedstrijden en opent het jaar voor ons dus bijzonder beroerd. Net als jullie, zijn wij inmiddels wel redelijk klaar met deze pandemie. Het lijkt de laatste stuiptrekking te zijn, laten we hopen dat dit ook daadwerkelijk het geval is.

Februari 2022 – 4 wedstrijden – 7 goals
In februari mogen wij eindelijk weer op pad. We beginnen de maand bij KRC Gent, waar wij vanuit een warme kantine met een speciaalbiertje mogen aanschouwen dat de gasten uit Harelbeke aanzienlijk sterker zijn en logischerwijs dan ook met de drie punten aan de haal gaan.
We blijven nog even op de Belgische toer, want twee weken later staan we bij KOSC Wijgmaal. Ditmaal is het vanwege de regen dat we deze wedstrijd vanuit de kantine bekijken. De kantine hier is wat minder gelegen dan die in Gent, dus in de tweede helft ontkomen ook wij niet aan dit weer. Londerzeel is vandaag de tegenstander en zij zijn in dit waterballet de minste van de twee ploegen. Een treffer bleek vandaag voldoende te zijn om het verschil te maken.

Een week later is het dan tijd voor ons eerste thuisdoelpunt van dit jaar, wat op naam van Thes Sport komt te staan. Eerder dit seizoen zagen wij de wedstrijd met vele restricties de andere kant op, maar in Thes is de ontvangst richting Patro Eisden Maasmechelen aanzienlijk vriendelijker. Zonder al te grote schermutselingen krijgen beide teams één treffer op het bord en eindigt deze burenruzie in een 1-1 gelijkspel.
Een dag later staan we voor het eerst in 2022 langs de lijn bij een Nederlandse wedstrijd. Eén van de Dordtse derby’s staat op het programma, ditmaal die tussen VV Wieldrecht en EBOH. Ook hier delft de thuisspelende ploeg het onderspit en ziet de buren met een 0-2 eindstand vertrekken.

Maart 2022 – 8 wedstrijden – 14 goals
Ook in maart beginnen we met een streak qua thuisploegen die imposant begint te worden. Achtereenvolgens krijgen Nieuw-Lekkerland, Club Brugge, Terneuzense Boys en Vitesse het niet voor elkaar om als thuisploeg te scoren en logischerwijs zit er dus niet meer in dan een gelijkspel. De enige die achterin ook de nul weet de houden zijn de Terneuzense Boys tegen Kloetinge dus die mogen een puntje bij het saldo optellen. Nieuw-Lekkerland krijgt op de eerste dag van deze maand wel een tegentreffer van datzelfde Kloetinge en verliest met 0-1. Club Brugge is de enige in België die de verrassing van Union St.Gilloise kan bijbenen, maar gaat er in de derby van Vlaanderen wel met 0-3 af tegen KAA Gent.
In een voor Arnhemse begrippen vol Gelredome zien we Vitesse vechten voor wat ze waard zijn. Ze zijn de bovenliggende partij tegen AS Roma, wat een paar maanden later de Conference League trofee zelfs omhoog mag houden ten koste van Feyenoord, maar een treffer van Oliviera op slag van rust is voldoende om met een voorsprong terug te keren naar Rome.

Een paar dagen later staan we ook nog langs de lijn bij de derby van Huizen, waar de plaatselijke SV en De Zuidvogels deze beide als koploper aangaan. Beide teams laten in deze ontmoeting twee punten liggen en daar schiet niemand iets mee op. Voor ons is het inmiddels de 11e wedstrijd op rij zonder overwinning voor de thuisploeg.

Midweeks koersen we aan op een thuiswedstrijd en betreden wij De Kuip weer eens. Zelfs met onze beroerde streak voor thuisploegen lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht, want de eerdere ontmoeting in Belgrado werd door Feyenoord met 2-5 van Partizan gewonnen. Vandaag gaat Feyenoord vrolijk door waar het is gebleven en gaan de Serviërs er met 3-1 vanaf. Feyenoord is door naar de volgende ronde en wij hebben eindelijk weer eens een thuisploeg zien winnen.

Nog steeds is de koek niet op deze maand, want in het weekend dat daarop volgt bezoeken wij ook nog VV Hillegersberg. Geheel in de lijn van onze verwachting blijken de gasten uit Delft met 1-3 zege te vieren en blijft er nog steeds weinig hoop voor thuisspelende ploegen in wedstrijden waar wij aanwezig zijn. Wij overwegen nog om een seizoenskaart aan te schaffen voor een club die we niet mogen, want dan degraderen ze geheid.
Dit plan zetten wij uiteraard niet door maar we besluiten om onze centen te investeren in een vakantie. Malta wordt de eindbestemming en uiteraard krijgen wij het voor elkaar om ook daar een wedstrijd te bekijken. De Maltezer overheid doet er alles aan om het ons zo lastig mogelijk te maken. De wedstrijd wordt gespeeld in een random dorp zonder al te goede busverbinding en de laatste bus vertrekt ongeveer tegelijk met het laatste fluitsignaal. Toch zijn wij aanwezig, al kijken wij deze oefenwedstrijd tussen Malta en Azerbeidzjan wel met een half oog op ons horloge. Het spel is in het veel te grote stadion in Ta’Qali vermakelijk zwak maar Malta schiet er per ongeluk nog eentje in.

April 2022 – 9 wedstrijden – 29 goals
Ons geld is na ons bliksembezoek aan Malta nog niet op en we reizen praktisch meteen door naar Londen. Onze eerste wedstrijd van het weekend is er eentje op het achtste niveau in Engeland. Woodford Town FC speelt thuis tegen Newham Athletic en het niveau is hier nog beroerder als dat wij in Malta zagen. De gasten maken met nog een kwartier op de klok het winnende doelpunt en wij verlaten met een 0-1 uitslag het koude sportpark.
Een dag later is het tijd voor het hele idee achter deze trip; het bezoek aan Luton Town. Er gaat binnenkort verbouwt worden op Kenilworth Road en wij willen het authentieke stadion nog gezien hebben voordat het tegen de vlakte gaat. Ondanks dat er in Luton voor promotie wordt gespeeld, neemt Millwall brutaal tot tweemaal toe de leiding. De achterstand wordt door Luton ook tweemaal weer hersteld en zo eindigt deze boeiende wedstrijd in 2-2.
Op de zondag zien wij West Ham United in een hypermodern London Stadium het toch al in armoede verkerende Everton over de knie leggen, al gaat dit nog verdacht lastig. Even hopen de gasten uit Liverpool op een goed resultaat, maar na de 2-1 van Bowen laten ze zich als een mak lammetje naar de slachtbank voeren.

Wij stappen de metro in voor de tweede wedstrijd van de dag op Kingsmeadow, de voormalig thuisbasis van AFC Wimbledon. Tegenwoordig is het vrouwenelftal van Chelsea de bespeler en met Reading komt er een tegenstander op bezoek die geen schijn van kans zou moeten hebben. Na 90 minuten eenrichtingsverkeer en heel veel gebeuk op de defensie van Reading staat er aan het eind een 5-0 eindstand op het scorebord.
Het weekend is voor ons daarmee nog niet klaar, want op maandag krijgen wij ook nog het Londense onderonsje tussen Crystal Palace en Arsenal voorgeschoteld. Onze verwachtingen zijn stiekem torenhoog, al voldoet het vandaag aan al onze verwachtingen. Enigszins onverwacht heeft Crystal Palace weinig te duchten van Arsenal en op een kolkend Selhurst Park eindigen we met een volledig verdiende 3-0 overwinning.

Eenmaal terug op Londen moeten wij een stapje terug doen wegens Corona, maar de maand duurt nog lang genoeg om nog drie wedstrijden te kunnen bekijken. Eerst zien we Papendrecht met 0-1 verliezen van Brielle, alvorens wij doordeweeks ons opmaken voor de halve finale van de Conference League. We brengen de hele dag door in de stad en lopen met de corteo van Olympique Marseille mee richting De Kuip. Ook hier kolkt het en na een meeslepende wedstrijd trekt Feyenoord met 3-2 aan het langste eind. De voorsprong had nog groter kunnen zijn, maar uiteindelijk blijkt deze minimale voorsprong voldoende om voor het eerst in 20 jaar weer kans te mogen maken op een Europese prijs.

Een dag later staan wij met enigszins een kater alweer in Dordrecht, waar de plaatselijke FC het opneemt tegen het reeds gepromoveerde Volendam. In deze wedstrijd des keizers baard trekken de Schapekoppen aan het langste eind met wederom een 3-2 eindstand. Ook zien ze de derby van Maassluis nog, waar MVV’27 zich de beste van het dorp mag noemen voor de komende tijd na de 0-1 overwinning bij VDL.

Mei 2022 – 8 wedstrijden – 32 doelpunten
Waar wij in april alleen meer doelpunten lieten noteren dan in de drie maanden daarvoor, wordt het in mei alleen nog maar leuker. We beginnen de maand bij Sparta Rotterdam tegen PEC Zwolle, waarvan de verwachting was dat het een rechtstreeks degradatieduel zou zijn. Echter heeft Sparta zich vlak daarvoor veilig gespeeld, maar voor Zwolle moet er nog een wonder gebeuren willen ze degradatie af kunnen wenden. Helaas voor de gasten gaat het voor rust al mis, en de 1-1-9 tactiek in de restant van de wedstrijd helpt uiteraard niet. Er wordt flink wat gejankt, er eindigen een paar stoelen op het veld en Zwolle is gedegradeerd.

Een paar dagen later stappen wij de Ferrari in richting Tsjechië. Ferrari of niet, een verkeersinfarct bij Dresden zorgt er voor dat wij iets te laat arriveren bij Mlada Boleslav. De finale van de play-offs voor Europees voetbal is hier over twee wedstrijden, en de gastheren voor vandaag verdedigen een 2-1 voorsprong na de overwinning in Olomouc. Het is Sigma wat tot tweemaal toe op voorsprong komt maar eenzelfde aantal treffers van Ewerthon, waarvan de laatste de mooiste is die we dit seizoen hebben gezien, zorgt ervoor dat het vandaag eindigt in 2-2.  Hiermee mag Mlada Boleslav zich gaan opmaken voor Europees voetbal en is er in deze grauwe industriestad ook eens wat anders te beleven dan werken in de Skoda fabriek.

Een dag later is het tijd voor een nieuwe prestatie, aangezien we voor het eerst een triple neer gaan zetten. We ontbijten bij Mondi Steti, dat tegen de meest onuitspreekbare naam van het jaar speelt; FK Neratovice-Byskovice. Ondanks dat de gasten verwikkeld zijn in een strijd om het kampioenschap, hebben ze vandaag niets in te brengen. Naast de twee rode kaarten bij dit verhitte ochtendpotje, zien wij met een heerlijk zonnetje dat Mondi Steti de gasten met 3-0 weer naar huis stuurt.
Wij stappen de auto weer in en rijden in een mooie omgeving binnendoor naar Litomerice, waar onze lunchwedstrijd op het programma staat. Litomericko speelt thuis tegen Lovosice, en dat heeft iets meer voeten in de aarde dan wij oorspronkelijk dachten. De thuisploeg heeft ooit de licentie voor de Tsjechische derde divisie, al dan niet gedwongen, overgenomen van het noodlijdende Lovosice. Een paar jaar later is het geld bij de thuisploeg ook op en inmiddels spelen beide ploegen op een zodanig laag niveau dat er van haat en nijd geen sprake is. Vlak voor tijd maakt Litomericko er twee en dit waren dan ook meteen alle doelpunten.
Met deze aangename temperaturen, een biertje in de ene hand en een klobasa in de andere, had deze wedstrijd van ons nog wel 90 extra minuten mogen duren. Zoveel tijd hebben we dan ook weer niet, want we racen terug naar ons hotel en reizen met het OV richting Bohemians Praag. Dat we deze reis illegaal afwerken wegens een falende OV-app is bijzaak. De biertjes kunnen we bij deze linkse rakkers in het Engels halen en krijgen nog een fatsoenlijk antwoord ook. Ook heeft de mascotte verdacht veel weg van een stonede kangoeroe, al is dit natuurlijk alleen maar stoer. De gasten uit Karvina zijn al lang en breed gedegradeerd, Bohemians is dit nog niet. David Puskac is zijn eentje verantwoordelijk voor de 4-0 eindstand maar het had weinig uitgemaakt, want de andere uitslagen zijn negatief voor Bohemians. Moe maar voldaan ploffen we neer in ons hotel en niet veel uurtjes later is het alweer tijd voor de volgende wedstrijd. Weer bij Bohemians, maar ditmaal bij het tweede dat thuis aantreedt tegen Sokol Zivanice. Onder wederom aangename omstandigheden zien we een zeer aantrekkelijke wedstrijd, welke de gasten uit Zivanice uiteindelijk met 3-4 zullen winnen.

Wij rijden snel terug naar Praag, want de wedstrijd waarvoor we heel deze trip hebben ondernomen staat op het punt van beginnen. De derby van Praag, oftewel Slavia – Sparta is de hoofdwedstrijd van het weekend en deze stelt zeker niet teleur. Veel vuurwerk aan de kant van Slavia, veel leuke deuntjes aan de kant van Sparta en een 1-2 eindstand zorgt voor een uitstekende einde van onze trip.

Verder zijn wij in Zevenbergen nog het rechtstreekse duel om het kampioenschap in de derde klasse B tussen Virtus en SC Gastel. Beide teams maken er aanvallend een feestje van en 7 doelpunten later is het Gastel dat het kampioenschap mag vieren na de 3-4 overwinning op de directe concurrent.

Juni 2022 – 6 wedstrijden – 18 doelpunten
De maand juni staan over het algemeen in het teken van de play-offs en dat is dit jaar zeker niet anders. Eerst zien we in Den Haag HVV met 1-0 winnen van KDO en drie dagen later is het de beurt aan HSC uit Haaksbergen en GVVV. Deze wedstrijd is een prooi voor de gasten uit Veenendaal, die met een 1-3 zege van het veld stappen en het karwei thuis mogen afmaken. Dit doen ze dan ook en een week later zien wij ze alweer spelen, ditmaal bij Kozakken Boys. De Werkendammers zijn in een wedstrijd met heel veel vuurwerk en schermutselingen tussen de supporters met 3-1 te sterk. De terugwedstrijd willen we ook bezoeken maar deze wordt ons vakkundig voor de neus geboord door de KNVB. Op de dag van deze wedstrijd moeten wij last-minute uitwijken naar plan B, welke in ons geval een bezoek aan Veen bevat. Hier wordt de finale van de Play-Offs voor de Hoofdklasse Zaterdag afgewerkt. De spelers van SDV Barneveld en SV Nootdorp maken er een potje van in een van de mindere wedstrijden die wij dit jaar zien. Naast het veld is het zoals gewoonlijk in de play-offs weer dik in orde, met ontzettend veel vuurwerk. De stadionspeaker moet er meermaals aan te pas komen en uiteindelijk loopt het na een provocerend doek van Barneveld richting Nootdorp nog ontzettend uit de hand. Er wordt een goed aantal rake klappen uitgedeeld en het blijft nog lang onrustig naast en op het veld.

Tussendoor zien wij ook nog twee andere wedstrijden. Eerst staan we nog een ronde terug bij Nootdorp langs de lijn, die het logischerwijs gewonnen heeft want anders hadden ze natuurlijk niet in de finale kunnen staan. De uitslag was overigens 3-1. Een dag na ons bezoek aan Nootdorp begeven wij ons ook nog richting Capelle a/d IJssel, waar FC Oudewater en Rozenburg onderling mogen gaan uitmaken wie er mag promoveren. Aan de kant van Oudewater is er vandaag ook het nodige vuurwerk en na een wedstrijd die lang spannend is geweest, is het de ‘thuisploeg’ die wederom met een 3-1 overwinning de promotie weet te bewerkstelligen.

Juli 2022 – 2 wedstrijden – 4 doelpunten  
De zomerstop duurt dit jaar nog geen maand. Zo kunnen we normaliter in juli eigenlijk alleen maar oefenwedstrijden noteren, maar dit jaar lukt het om in Juli een dubbeltje neer te zetten in de Jupiler Pro League. We beginnen bij KV Mechelen, waar we op de VIP tribune terecht zijn gekomen. In een zeer warm Achter De Kazerne is vandaag het Nederlands getinte Royal Antwerp te gast. Uiteindelijk is de titelkandidaat met 0-2 te sterk voor KV, al geeft het vertoonde spel beide Nederlandse coaches wel stof tot nadenken. Wij zijn vooral verdrietig, want onze streak van wedstrijden met vuurwerk is vandaag verbroken. De laatste keer dat een wedstrijd zich vuurwerkloos ontvouwde dateert inmiddels alweer terug tot het tweede elftal van Bohemians Praag. Dat is toch echt wel een fors aantal zinnen terug.

Eenmaal bijgekomen van het verlies van onze streak rijden we op het gemakje naar Westerlo, waar Cercle Brugge te gast is vandaag. Westerlo opent het seizoen sterk en laat Monaco II alle hoeken van het veld zien. Om een of andere rare rede is er nog een supporter van Cercle die een steward op z’n muil probeert te timmeren, maar verder verloopt de wedstrijd keurig.

Augustus 2022 – 5 wedstrijden – 17 doelpunten
In augustus zien we voornamelijk voetbal in de marge, op een wedstrijd na en daar openen we dan ook maar meteen mee. We vergapen onszelf tezamen met een duizendtal Schotten in het centrum van Leuven aan wat biertjes. Union Saint-Gilloise speelt in de voorronde van de Champions League tegen Rangers FC, wat vorig seizoen nog de finale van de Europa League heeft gehaald. Echter blijft de club uit Brussel verrassen, want de Schotten worden met een 2-0 nederlaag weer terug naar het eiland gestuurd. Gek genoeg weten de Belgen het in de terugwedstrijd nog weg te geven, maar dit feest in Leuven neemt niemand ze meer af.

Het is een keurige zomer en dat levert dan ook wat wedstrijden op waar je niet per definitie warm voor zou lopen. SVV Schiedam – RV&AV Overmaas is zo’n wedstrijd. De gasten blijken veel te sterk en wint vandaag met 1-6, al zijn deze statistieken niet ontzettend tekenend. Het blijft slechts een oefenwedstrijd dus het boeit eigenlijk niemand echt iets. Een dag later reizen we af naar Duitsland, waar we Kleve zien spartelen tegen TuRU Düsseldorf. Wederom is het warm en op het veld hebben ze hier ook duidelijk last van. Uiteindelijk trekken de Turken uit Düsseldorf met 0-1 aan het langste eind, al verdiende geen van beide teams vandaag de overwinning.

Ook bezoeken we nog één van de vele Brabantse onderonsjes, ditmaal die tussen OSS’20 en VV Gemert. Het niveau is beter dan in Kleve, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Uiteindelijk is Gemert de minst slechte en keren ze huiswaarts met een 1-2 overwinning op zak. Ook bezoeken we deze maand weer eens ASWH, dat thuis speelt tegen RKAV Volendam. De Ambachters schieten uit de startblokken, maar naar mate de wedstrijd vordert komen de gasten er langzaamaan beter in. Het levert nog een punt op en de 2-2 puntendeling is, ondanks de gelijkmaker in de laatste minuut van Volendam, geheel terecht.

September 2022 – 6 wedstrijden – 14 doelpunten
De maand september beginnen we met een wedstrijd die bij ons eigenlijk vaste prik is geworden. In Zuid-Limburg bezoeken wij de wedstrijd tussen MVV Maastricht en Roda JC voor de derde keer. Helemaal goed ingelezen hebben wij ons niet, aangezien wij veel te laat meekregen dat Roda JC de wedstrijd zal boycotten wegens de opgelegde restricties. Op het veld en op de Angel Side zit de derby-vibe er goed in en op het veld ontvouwt het zich tot een wedstrijd die beide kanten op zou kunnen vallen. Dit doet hij uiteindelijk juist niet, want met een 1-1 gelijkspel schieten beide teams uiteindelijk niet heel veel op. Bij het laatste fluitsignaal staan wij al klaar bij de uitgang om zo snel mogelijk richting Heerlerheide te rijden, waar binnen het half uur afgetrapt zal worden tussen RKSV Groene Ster en TOGB. We zijn niet helemaal op tijd, maar wel voor alle interessante materie op het veld. Vanaf een privébank naast het veld, de rest staat namelijk binnen Formule 1 te kijken, zien we dat de gasten uit Berkel en Rodenrijs onderweg zijn naar hun eerste overwinning in de Derde Divisie Zondag. Ze gaan met een terechte voorsprong de rust in, maar na de rust komt Groene Ster vanaf de stip langszij. Toch maken de gasten er in het vervolg nog twee en mogen ze met drie punten op zak het takkeneind terugrijden naar Zuid-Holland.

Een weekje later houden we het weer makkelijk en koersen wij voor de tweede keer in drie weken aan op Hendrik-Ido-Ambacht, waar de plaatselijke trots de goede start wel weet door te trekken en ASWH met een 3-0 zege de onverwachte koploper uit Urk op de broek geeft.

Weer een week later is het tijd voor één van de meest beladen derby’s in Europa, die tussen Borussia Dortmund en Schalke 04. Het kost wat geld om hierbij aanwezig te kunnen zijn, maar de wedstrijd stelt dan ook zeker niet teleur. Ook beide kanten flink wat vuurwerk, op het veld is het fel en ternauwernood wordt de 0-0 ook nog afgewend. Moukoko kopt vlak voor tijd raak en daarmee trekt Dortmund deze wedstrijd geheel terecht naar zich toe. Schalke blijft na dit magere resultaat nog steeds in de onderste regionen bungelen.

We proberen nog een wedstrijdje mee te pakken vandaag en gek genoeg komen we uit in Pelt. Het verschil tussen Borussia Dortmund en Esperenza Pelt kan bijna niet groter, want van 80.000 toeschouwers vallen we terug tot 80. In onze bioscoopstoelen komen we goed tot rust en we krijgen nog 3 doelpunten voorgeschoteld ook. Esperenza Pelt stond onderaan terwijl KEWS Schoonbeek-Beverst de maximale punten had tot nu toe, maar de gasten worden met 3-0 geklopt.

We sluiten de maand september af met een potje in de nationale beker, tussen DOVO en Spakenburg. Dat we hier aanwezig zijn heeft er meer mee te maken dat we voor de wedstrijd over anderhalve week tussen GVVV en DOVO persoonlijk langs moeten komen om onze kaarten op te halen. Uiteindelijk vervalt deze regel weer, maar inmiddels staan wij al in Veenendaal. We halen onze kaarten op bij de Blauwen, drinken een biertje voor de vorm en lopen vervolgens linea recta door naar de Rooien waar dus wel gevoetbald wordt. Ondanks dat DOVO goed voor de dag komt tegen Spakenburg dat een divisie hoger speelt, trekken de gasten uiteindelijk op ervaring met 0-1 aan het langste eind.

Oktober 2022 – 5 wedstrijden – 12 doelpunten
Ook in oktober blijven we bezig met voetbal, al is het door verschillende weekendjes weg een iets rustigere maand. We beginnen deze maand in Veenendaal waar voor het eerst sinds lange tijd de burenruzie tussen GVVV en DOVO op het programma staat. Het is terecht te noemen dat dit bekend staat als één van de betere amateurderby’s in Nederland, want ook deze editie stelt niet teleur. Aan beide kanten wordt er een vermogen aan vuurwerk doorheen gejaagd en de sfeer op het sportpark is goed, al zijn het wel steeds dezelfde kreten. De wedstrijd is niet goed, maar wel hard en GVVV mag zich na de 3-1 overwinning in ieder geval voor even de beste club van Veenendaal noemen. Vanuit Gelderland rijden wij richting Wallonië, voor Olympic Charleroi. Vandaag wordt er aangetreden tegen RFC Liège en de gasten nemen ongeveer net zoveel supporters mee als dat de thuisploeg op de been krijgt. Het Stade Neuville is een prachtig stadion en de supporters doen hun best voor een goede sfeer, maar niemand kan verbloemen dat we eindigen met een 0-0 die we al van mijlenver zagen aankomen. Ook brengen we nog een bezoekje aan Ninove, waar Royal Knokke FC in de laatste minuut redelijk onterecht met de drie punten aan de haal gaat.

Een week later trekken we richting Madrid, waar Club Brugge de goed begonnen Europese campagne tot een positief einde probeert te brengen. Atlético Madrid is natuurlijk verplicht om te winnen, maar het lukt niet om de Brugse muur te slechten. De wedstrijd eindigt net zoals een week eerder in 0-0 en hiermee is Club Brugge door in de Champions League. Aan het einde van de maand trekken wij ook nog door richting Milaan, waar AC Milan in het mythische (en binnenkort gesloopte) San Siro thuis aantreedt tegen AC Monza. Het onderlinge duel tussen de beide clubs waar Berlusconi wat in te brengen heeft wordt geheel verwacht een prooi voor de thuisploeg. Na 90 minuten staat er een 4-1 overwinning op het scorebord in het voordeel van AC Milan.

November 2022 – 8 wedstrijden – 23 doelpunten
Milaan beviel ons zodanig goed dat wij twee weken later weer het vliegtuig instappen richting Italië, met ditmaal als enige doel voetbal. We beginnen in de oostelijke uithoek van Italië, in Udine om precies te zijn. De gasten uit Lecce zijn ongeveer even ver van huis als dat wij zelf zijn, maar ze zijn vandaag niet voor niets gekomen. Onder een goede sfeer in de Dacia Arena komen de gasten zelfs op voorsprong, maar ze moeten in het offensief van Udinese toch een keer capituleren. Dit brengt ons tot een 1-1 eindstand, waar beide teams best tevreden mee mogen zijn.

Verder rijden we dit weekend net onder de Alpen door richting het westen en onze eerste tussenstap is in Brescia, waar de plaatselijke Calcio aantreedt tegen Ascoli. Het weer is goed, de sfeer van de St. Fausti’s onder ons is daarentegen bedroevend te noemen. Er is voor Brescia letterlijk en figuurlijk geen vuiltje aan de lucht, tot ze het in de laatste paar minuten compleet weggeven. De scheidsrechter fluit in de laatste tien minuten alles tegen Brescia en in de blessuretijd komt Ascoli via good old Eric Botteghin langszij. In het tumult na het doelpunt slaan bij de keeper van Brescia de stoppen door en moet er ook nog een veldspeler op doel plaatsnemen. Nog grotere schade wordt voorkomen en zo eindigt het vandaag wederom in 1-1.

Wij hebben geen tijd te verliezen, want onze Tomtom heeft al een verkeersinfarct ontdekt in de plaats van onze volgende wedstrijd. We komen met secondewerk op tijd aan in Bergamo, waar we zo graag bij de aftrap willen zijn dat we pardoes de stewards voorbij rennen. De stewards zijn zo verbaasd dat ze ons maar laten gaan en we zijn precies op tijd voor de aftrap. Atalanta en Napoli zorgen allebei voor een orkaan aan geluid en op het veld is het ook nog eens van een uitstekend niveau. Voornamelijk Napoli laat zien waarom deze wedstrijd tussen de nummers twee en één van de Serie A gaat, al komt Atalanta wel op voorsprong door een penalty. Napoli draait het in het verloop van de wedstrijd toch nog volledig om en zo lijken de Napolitanen onbedreigd op weg naar het kampioenschap.

Een dag later rijden wij wederom westwaarts en stoppen we eerst in Monza. Hier staat de wedstrijd tegen hekkensluiter Hellas Verona op het programma. Er worden vandaag vooral veel dingen gevierd. Eerst dat Pablo Funes Mori niet is overleden na een steekpartij in een supermarkt, daarna vieren de supporters hun tienjarige vriendschap met Sporting Gijon. Ook tijdens de wedstrijd is er van alles te vieren voor Monza, want na 25 minuten staan ze al met een man meer op het veld. In de tweede helft zijn er ook nog twee doelpunten te vieren en daarmee is het wel weer voldoende voor deze wedstrijd. Waar minder te vieren is, is bij onze tweede wedstrijd van de dag. Ten tijde van schrijven heeft Juventus 15 punten aftrek gekregen voor het overtreden van de wet met het verlagen van lonen. Wel winnen ze vandaag van Internazionale, waar de ultras er een boycot op na hielden. Tel hierbij op dat Juventus al jaren geen actieve ultras meer heeft en zo blijft er weinig over van de sfeer. Wel wordt er gestreden op het veld en wordt Inter dus, weliswaar onterecht, met 2-0 teruggezonden naar Milaan.

Eenmaal terug uit Italië kachelen we weer naar het buitenland, ditmaal naar de Friese derby tussen Heerenveen en Cambuur. De supporters van Heerenveen pakken fors uit bij de aftrap. Vanaf de zijde van Cambuur wordt het in de tiende minuut duidelijk waarom ze bij de aftrap niets deden, want al het beschikbare vuurwerk wordt dan het veld opgesmeten. De wedstrijd wordt gestaakt al is dit van korte duur. Direct na de hervatting komt Cambuur op voorsprong, maar de degradatiekandidaat kan de voorsprong niet vasthouden en uiteindelijk moeten ze deze editie van de Friese Derby met 2-1 afleggen tegen DKV.

Verder zien we deze maand nog wat wedstrijdjes in de marge, namelijk K. Kontich FC en RKSV Halsteren. In beide wedstrijden wordt door de thuisploeg een makkelijke overwinning behaald en worden respectievelijk KFC De Vrijheid Herselt en VV Gemert met 3-0 en 3-1 weer naar huis gestuurd.

December 2022 – 3 wedstrijden – 10 doelpunten
De laatste maand van het jaar beginnen wij bij Crossing Schaerbeek, dat thuis speelt tegen hoogvlieger RCS Onhaye. In de snerpende kou lukt het de gasten niet om voor de rust een vuist te maken tegen het frivool spelende Schaerbeek. Na de rust heeft Onhaye aan twee dode spelmomenten voldoende om de wedstrijd toch nog naar zich toe te trekken. Het blijft koud en daar kunnen wij nooit zo goed tegen.

Daardoor duurt het twee weken voordat we weer op pad gaan. Ditmaal is SHH Herten de gelukkige om ons te mogen ontvangen, al zijn er slechts een man of 25 daar getuige van. Met VV Brevendia als tegenstander in de districtbeker zou dit een makkelijke overwinning moeten worden en met wat hulp van de gasten wordt dit het ook. Na een penalty komen de gasten nog terug in de wedstrijd, maar toch moeten ze na 90 minuten voetbal met 4-1 hun meerdere erkennen in de ploeg uit Herten.
Hierna rijden wij meteen door naar Luik, waar we na verschillende pogingen dan toch eindelijk een wedstrijd zullen zien van RFC Liège. Dat dit zo makkelijk gaat blijkt snel, want La Louvière houdt er een staking op na waardoor er geen uitsupporters aanwezig zullen zijn. De twee teams spelen bovenin mee, maar vandaag maakt alleen RFC een aanspraak op de overwinning. Vandaag eindigt het in 2-0 voor de thuisploeg die hiermee goede zaken doet richting de play-offs voor promotie.

Voor ons zit inmiddels het elfde boekjaar er weer op. Na alle Covid-19 perikelen eindelijk weer eens een ‘normaal’ jaar waar wij gretig gebruik van hebben gemaakt en qua wedstrijden in de buurt kwamen van onze hoogtijdagen. Uiteraard doen wij er alles aan om in ons twaalfde jaar het aantal van 64 wedstrijden te kunnen overtreffen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Jaaroverzicht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.